Apple vizează o reducere cu peste 40% a pachetului salarial al lui Tim Cook în 2023

Apple, Tim Cook Foto: Apple

Apple vizează o reducere cu peste 40% a pachetului salarial al lui Tim Cook în 2023, a anunțat compania, la cererea directorului general, în urma criticilor acționarilor, scrie Financial Times.

Comitetul de remunerare al Apple a decis să îi acorde lui Cook o „compensație țintă” totală de 49 milioane de dolari, în scădere de la o țintă de 84 milioane de dolari cu un an înainte, potrivit unui document de reglementare depus joi.

Salariul de bază al lui Cook a rămas neschimbat la 3 milioane de dolari, precum și un bonus de până la 6 milioane de dolari. Dar valoarea țintă a premiului său în acțiuni va scădea de la 75 milioane de dolari în 2022 la 40 milioane de dolari în acest an, potrivit Apple.

Procentul de unități de acțiuni acordate lui Cook în pachetul său salarial din 2023, legate de performanța Apple, a reprezentat 75% din premiul său global în acțiuni, față de 50% în anul precedent, în condițiile în care unii acționari au dorit ca stimulentele lui Cook să fie aliniate mai strâns la creșterea viitoare.

În ultimii ani, averea netă a lui Cook a crescut la 1,7 miliarde de dolari, potrivit Forbes, datorită compensației sale bazate în mare parte pe acțiuni, deoarece acțiunile Apple au crescut vertiginos. Salariul său total real în 2022 a ajuns la 99,4 milioane de dolari, iar în 2021 la 98,8 milioane de dolari, o creștere de 500% față de 14,8 milioane de dolari pe care i-a primit în anul precedent.

Majoritatea acționarilor – 64% – și-au dat aprobarea în cadrul unui vot consultativ privind pachetele de compensații pentru directorii Apple la adunarea anuală de anul trecut, dar compania a precizat în documentul depus că a reprezentat un declin notabil de la an la an.

Apple a precizat că unii acționari care nu au susținut pachetele de remunerare a directorilor executivi ai Apple „au citat în mod constant mărimea și structura premiilor în acțiuni din 2021 și 2022 acordate domnului Cook ca fiind principalul motiv al deciziei lor de vot”.

Dar Apple a declarat că Cook, fostul șef de operațiuni care i-a succedat regretatului Steve Jobs în funcția de director general în 2011, are în continuare un sprijin larg din partea investitorilor.

Compania a precizat în document că decizia comitetului de remunerare „a echilibrat feedback-ul acționarilor, performanța excepțională a Apple și o recomandare a domnului Cook de a-și ajusta remunerația în lumina feedback-ului primit”.

Depunerea notează că Apple ia aceste decizii „înainte de începerea fiecărui an fiscal”, care s-a încheiat la 24 septembrie 2022.

Apple a avut câteva luni dificile în urma tulburărilor de la fabricile din China, care au dus la emiterea unui avertisment rar, pe 6 noiembrie, potrivit căruia producția de iPhone se va confrunta cu perturbări „semnificative” înainte de sezonul sărbătorilor. Acțiunile sale au scăzut cu peste 20% în ultimele 12 luni.

Analiștii au revizuit în scădere previziunile privind veniturile pentru trimestrul din decembrie – cea mai profitabilă perioadă a Apple -, consensul anticipând acum că veniturile nu vor egala cele 124 de miliarde de dolari obținute cu un an înainte. O astfel de ratare ar întrerupe o serie de 14 trimestre de creștere.

Foto: Apple

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *