Ar putea veni o nouă criză a datoriilor publice? Ce țări sunt în pericol, conform Oxford Economics

Bani, investitie, economii

Italia și Franța sunt, potrivit Oxford Economics, țările din zona euro cele mai expuse riscului de creștere a randamentelor obligațiunilor. În ambele scenarii negative studiate de compania de analiză financiară, Grecia pare a fi în siguranță, întrucât datoria sa continuă să scadă. În orice caz, analiștii estimează că zona euro poate evita o nouă criză a datoriilor publice, chiar și în scenariul extrem, scrie publicația greacă Money Review, potrivit Rador.

Oxford Economics admite că există riscuri pentru datoria publică din zona euro și avertizează că, dacă randamentele obligațiunilor cresc cu mult peste ce se preconizează, atunci finanțele publice ale țărilor vor fi afectate puternic, iar guvernele vor fi forțate să ia decizii dificile.

În acest context, compania de analiză financiară a desfășurat un test de stres cu două scenarii negative. În primul scenariu, randamentele obligațiunilor se mențin la maximele recente timp de un deceniu, ducând raportul datorie/PIB al zonei euro la aproximativ 90% până în 2032 (dar chiar și așa este vorba despre o scădere a datoriei față de nivelurile de 93% din 2022).

În al doilea scenariu luat în considerare, randamentele obligațiunilor ajung la niveluri cu 100 de puncte de bază mai mari și se mențin acolo, crescând datoria la aproximativ 95% până în 2032 (dar din nou, sub maximele de 100% înregistrate în pandemie).

Potrivit analizei Oxford Economics, țările cele mai expuse la creșterea randamentelor sunt Italia și Franța. În primul scenariu, raportul datorie-PIB în cazul Italiei rămâne neschimbat în 2032 în raport cu nivelurile actuale de 145%, în timp ce în scenariul cel mai negativ, datoria depășește 150% din PIB, evoluând mult mai sus decât previziunile actuale, adică la circa 138 % din PIB în 2032.

În cazul Franței, datoria ar ajunge la în jur de 120% din PIB în primul scenariu și sub 130% în cel mai rău scenariu, dar este vorba despre niveluri care sunt înregistrate în Franța de zeci de ani.

Modelele aplicate de analiștii Oxford Economics arată că Grecia, ca și Portugalia (o altă țară cu datorie foarte mare) își vor putea reduce datoria în raport cu PIB-ul chiar și în cel mai defavorabil scenariu.

Însă Belgia va fi puternic lovită, iar datoria ei ar atinge un nou record, la aproape 115% din PIB în al doilea scenariu, comparativ cu 101% în scenariul de bază al Oxford Economics.

În urma acestor date, compania de analiză financiară avertizează că, dacă piețele devin nerăbdătoare față de datoriile țărilor din zona euro, Italia și Franța vor fi țintele cele mai evidente. Dar experiența trecută a arătat că înrăutățirea condițiilor de piață poate afecta foarte repede și obligațiunile altor țări.

În orice caz, analiștii estimează că lecțiile din criza datoriilor, un model mai puternic de structurare a instituțiilor din zona euro – inclusiv capacitatea BCE de a acționa cu rol de apărare – în combinație cu mărimea economiilor amenințate înseamnă că o nouă criză a datoriilor europene poate fi evitată, chiar și în cel mai extrem scenariu.

Acest lucru nu înseamnă, totuși, că guvernele nu vor resimți efectele, deoarece vor fi presate de piețe să adopte măsuri de ajustare bugetară.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *