ASF: “Piața pensiilor private a fost cel mai puțin afectată de pandemia COVID-19”. Pilonul II și Pilonul III au ajuns la active de 83 de miliarde de lei în primul trimestru al anului

Contracte Foto Pixabay

La finalul lunii martie a anului 2021, fondurile de pensii private (Pilon II și Pilon III) au cumulat 83,34 miliarde lei în active totale, cu 33% mai mult comparativ cu anul anterior, arată raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) aferent primului trimestru. Ca pondere în PIB, activele totale ale sistemului de pensii private au înregistrat un nivel de 7,9%. La 31 martie 2021, erau înscriși 8,21 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private.

“Piața pensiilor private a fost cel mai puțin afectată de pandemia COVID-19, având în vedere politica de economisire și de investire pe termen lung. Pe parcursul timpului au existat episoade de volatilitate care au marcat fondurile de pensii private, însă activele acestora au înregistrat, per ansamblu, creșteri de la perioadă la perioadă”, au transmis reprezentanții ASF.

Ponderea investițiilor în instrumente cu venit fix reprezenta, la sfârșitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului investițional al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% au investiții în acțiuni.

Anul 2020 a fost marcat de creșteri rapide ale volatilității pe piețele financiare internaționale, pe fondul extinderii virusului COVID-19, iar indicii bursieri au înregistrat scăderi semnificative, ca urmare a efectelor de contagiune pe piețele financiare și a prognozelor de scădere economică globală, notează reprezentanții ASF. “Sistemul de pensii private este cel mai puțin afectat ținând seama de politica de economisire și investire pe termen lung. De-a lungul timpului, au avut loc episoade de volatilitate ridicată care au marcat fondurile de pensii private, însă activele acestora au înregistrat creșteri de la perioadă la perioadă. Unitățile de fond din Pilonul II au înregistrat cel mai ridicat nivel de volatilitate în primul trimestru al anului 2020 ce a fost caracterizat de o incertitudine pe piețele financiare generată de contextul epidemiologic. Acest episod de volatilitate, înregistrat în luna martie, a avut loc ca urmare a propagării scăderii prețurilor instrumentelor financiare asupra valorii unitare a activului net. Ulterior, nivelul volatilității zilnice a fondurilor de pensii administrate privat s-a redus, situându-se încă la un nivel similar celui de dinaintea izbucnirii pandemiei COVID-19”. arată raăprtul ASF.

Fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II (ianuarie-martie 2021)

 

 • valoarea totală a activelor – 80,24 miliarde lei;
 • valoarea activelor nete – 80,19 miliarde lei;
 • numărul participanților – 7,68 milioane persoane;
 • contribuția medie a participanților – 197 lei/participant;
 • contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat – 2,42 miliarde lei;
 • rata medie ponderată de rentabilitate – 6,10%;
 • valoarea medie a activului unui participant – 10.670 lei;
 • plăți ale activului personal net către participanți – circa 64 milioane lei pentru 3.991 participanți și beneficiari.

 

Fondurile de pensii facultative – Pilonul III (ianuarie-martie 2021)

 • valoarea totală a activelor nete – 3,10 miliarde lei;
 • numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative – 534.760 persoane;
 • contribuția medie – 145 lei/participant;
 • contribuțiile virate în sistemul de pensii facultative – 92 milioane lei;
 • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc ridicat – 9,09%;
 • rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu grad de risc mediu – 7,79%;
 • valoarea medie a unui cont – 5.797 lei;
 • plăți ale activului personal net către participanți – aproximativ 27 milioane lei pentru 2.587 participanți și beneficiari.

 

 

 

 

 

 

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *