Asia se confruntă cu una dintre cele mai grave perspective economice din ultima jumătate de secol, avertizează Banca Mondială

asian-builder-china-33266 china muncitori Sursa: Pixabay

Banca Mondială și-a redus previziunile privind creșterea economică a Chinei pentru anul viitor și a avertizat că economiile în curs de dezvoltare din Asia de Est vor înregistra una dintre cele mai scăzute rate de creștere din ultimele cinci decenii, în condițiile în care protecționismul american și creșterea nivelului de îndatorare reprezintă o piedică economică, scrie Financial Times.

Previziunile mai sumbre ale băncii pentru 2024 subliniază îngrijorarea tot mai mare cu privire la încetinirea creșterii economice din China și la modul în care aceasta se va răsfrânge asupra Asiei. Factorii de decizie politică din China au stabilit deja pentru 2023 una dintre cele mai scăzute ținte de creștere din ultimele decenii, de aproximativ 5%.

Citând o serie de indicatori slabi pentru a doua cea mai mare economie a lumii, Banca Mondială a declarat că se așteaptă acum ca producția economică a Chinei să crească cu 4,4% în 2024, în scădere față de 4,8% cât estima în aprilie.

De asemenea, a retrogradat prognoza sa pentru 2024 privind creșterea produsului intern brut pentru economiile în curs de dezvoltare din Asia de Est și Pacific, care include China, la 4,5%, de la o previziune de 4,8% în aprilie și în urma ratei de 5% așteptate în acest an.

Previziunile arată că regiunea, unul dintre principalele motoare de creștere la nivel mondial, va înregistra cel mai lent ritm de creștere de la sfârșitul anilor 1960, excluzând evenimente extraordinare precum pandemia de coronavirus, criza financiară asiatică și șocul petrolier global din anii 1970.

Economiștii se așteptau ca revenirea Chinei de la controalele stricte ale pandemiei să fie „mai susținută și mai semnificativă decât s-a dovedit a fi”, a declarat Aaditya Mattoo, economist șef al Băncii Mondiale pentru Asia de Est și Pacific.

Banca a subliniat faptul că vânzările cu amănuntul din China au scăzut sub nivelul de dinaintea pandemiei, că prețurile locuințelor au stagnat, că datoriile gospodăriilor au crescut și că investițiile din sectorul privat au rămas în urmă.

Context

Cererea globală mai slabă își pune amprenta. Exporturile de bunuri au scăzut cu peste 20% în Indonezia și Malaezia și cu peste 10% în China și Vietnam, comparativ cu al doilea trimestru din 2022. Creșterea datoriei gospodăriilor, a datoriilor corporative și guvernamentale a afectat și mai mult perspectivele de creștere.

Înrăutățirea previziunilor reflectă, de asemenea, faptul că o mare parte din regiune – nu doar China – începe să fie afectată de noile politici industriale și comerciale ale SUA în cadrul Legii privind reducerea inflației și al Legii privind cipurile și știința.

Timp de ani de zile, tensiunile comerciale dintre SUA și China și tarifele vamale impuse Beijingului de către Washington au fost în beneficiul Asiei de Sud-Est, stimulând cererea de importuri către alte țări din regiune, în special către Vietnam.

Dar introducerea legilor IRA și Chips în 2022 – politici menite să stimuleze producția americană și să reducă dependența americană de China – a afectat țările din Asia de Sud-Est. Exporturile lor de produse afectate către SUA au scăzut.

Potrivit Băncii Mondiale, exporturile de produse electronice și de mașini din China și din țările din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia, Vietnam, Filipine, Malaezia și Thailanda, au scăzut după intrarea în vigoare a politicilor protecționiste ale președintelui Joe Biden.

Prin comparație, schimburile comerciale ale SUA cu țări precum Canada și Mexic, care, spre deosebire de China și Asia de Sud-Est, sunt scutite de cerințele de conținut local atașate subvențiilor americane, nu au scăzut.

Datele Băncii Mondiale iau în considerare o reducere a cererii din cauza încetinirii generale a creșterii globale care afectează toate țările.

Țările din Asia de sud-est îngrijorate se grăbesc să riposteze. Mediul de afaceri indonezian a criticat excluderea „nedreaptă” a mineralelor critice ale țării dintr-un pachet uriaș de subvenții americane pentru tehnologii ecologice.

Indonezia deține cele mai mari rezerve de nichel din lume, care este esențial pentru producerea de baterii pentru vehicule electrice. Jakarta încearcă să negocieze o dispoziție care să facă exporturile sale de minerale eligibile pentru un tratament similar cu cel acordat Canadei sau Mexicului.

Grupurile de lobby ale mediului de afaceri din Vietnam au susținut în mod similar că SUA ar trebui să extindă beneficiile creditelor fiscale pentru vehiculele electrice la Hanoi, mai ales după ce cele două țări au intensificat oficial legăturile în această lună. SUA este cea mai mare piață a Vietnamului, dar livrările au scăzut cu 19,1% din ianuarie până în august anul acesta, comparativ cu o creștere de 13,6% în 2022.

china muncitori Sursa: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *