Asociația Forța Fermierilor solicită ministrului Agriculturii să notifice de urgență Comisia Europeană pentru acordarea despăgubirilor

Redacția mart. 27, 2023 0 comentarii
porumb cereale

Asociaţia Forţa Fermierilor atrage, din nou, atenţia că despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022 trebuie plătite fermierilor români, în cel mai scurt timp, potrivit unui comunicat de presă, citat de Agerpres.

„Orice întârziere în demararea procesului de legiferare a acordării acestui ajutor va avea efecte dezastruoase asupra anului agricol 2023, cu insolvenţe şi falimente în lanţ pe întreaga filieră a sectorului agroalimentar. Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor îi solicită, public şi imperativ, ministrului Agriculturii, Petre Daea, să demareze de urgenţă procesul de notificare a Comisiei Europene pentru acordarea ajutorului de stat legat de aceste despăgubiri. Fără obţinerea acestui acord, procesul de adoptare a unei Ordonanţe de Urgenţă care să legifereze plata acestui ajutor, vital pentru fermierii din sectorul vegetal care au fost loviţi crunt de secetă în anul 2022, nu poate avansa. Este necesar ca plata acestor despăgubiri să nu înceapă mai târziu de 1 mai 2023″, transmite asociația.

De asemenea, AFF solicită oficialilor din Ministerul Agriculturii să demareze eliberarea adeverinţelor cu care fermierii pot obţine în avans subvenţiile APIA la hectar, prin intermediul instituţiilor bancare. Anul trecut, la această dată, procesul de eliberare a acestor adeverinţe era demarat, aminteşte sursa citată.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune. AFF are 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *