Asociația Prosumatorilor cere Guvernului să ia în calcul recomandările UE și să elimine posibilitatea introducerii „taxei pe soare”

case cu panouri solare

Asociația Prosumatorilor cere Ministerului Energiei și Guvernului României să elaboreze o ordonanță de urgență prin care să fie specificat foarte clar că România nu va taxa autoconsumul de energie electrică al prosumatorilor, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația transmite că, dacă actuala coaliție de guvernare dorește taxarea autoconsumului, în ciuda recomandărilor Uniunii Europene, va cere asumarea publică a acestei decizii din partea fiecărui partid aflat la guvernare.

„Introducerea „taxei pe soare” nu este o măsură impusă de la nivelul Uniunii Europene ci o decizie a politicienilor din România. Este grav că instituțiile responsabile cu elaborarea cadrului legal nu au înțeles sensul acestei directive europene. Toate instituțiile din România și partidele aflate la guvernare au afirmat că nu susțin această taxă dar că sunt obligați de Uniunea Europeană să o introducă in legislația românească. Aceste afirmații sunt false și ascund un interes contrar cetățenilor români sau denotă o lipsă de competențe”, transmite Asociația Prosumatorilor.

Potrivit reprezentanților asociației, în acest moment, legislația permite autorităților să introducă această taxă pentru mai multe categorii de prosumatori, cum ar fi beneficiarii programelor Casa Verde, Electric Up sau RepowerEU, iar din 2026 pentru toate categoriile de prosumatori.

Asociația mai transmite că introducerea acestei taxe pe soare a fost justificată de Guvernul României ca fiind o obligație de transpunere a legislației europene în legislația românească. Mai multe instituții din România s-au pronunțat oficial că introducerea unui cadru legal pentru această taxă este obligatorie. Printre aceste instituții menționăm:

  • Ministerul Energiei
  • Consiliul Legislativ al României
  • Comisia de Politici Economice
  • Guvernul României

„Directiva RED II precizează foarte clar că taxarea autoconsumului este opțională pentru fiecare stat membru. Comisia Europeană menționează în aceeași directivă, că nu recomandă taxarea autoconsumului dar lasă la latitudinea fiecărui stat membru să decidă”, se mai menționează în comunicatul de presă al Asociației.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *