Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare: Guvernul încalcă legea în vigoare și angajamentele asumate prin PNRR, prin amânarea creșterii contribuției la Pilonul II

Bani, investitie, economii

Guvernul încalcă legea în vigoare și angajamentele asumate prin PNRR, prin amânarea creșterii contribuției la Pilonul II la 1 ianuarie 2024, afirmă Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), care solicită Guvernului să nu-i sacrifice din nou pe participanțîi la Pilonul II de pensii administrate privat.

„Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a luat cunoștință din presă despre apariția în spațiul public a unui proiect de ordonanță de urgență prin care se propune amânarea cu doi ani a majorării prevăzute de lege și de PNRR a contribuției participanților la Pilonul II de pensii administrate privat de la 3,75% la 4,75%. Majorarea contribuției la 4,75% ar fi reprezentat, oricum, doar o reparație parțială a deciziei de la începutul anului 2018, când Guvernul a redirecționat către Pilonul I un procent de 0,5% din  veniturile brute ale participanților, în detrimentul patrimoniului personal al acestora de la Pilonul II – deși a pretins, în preambulul actului normativ, că participanțîi la Pilonul II nu vor fi afectați. Această nouă propunere de afectare a drepturilor celor peste 8 milioane de participanți la Pilonul II este inacceptabilă, nu are niciun fundament și reprezintă o încălcare nu doar a legii în vigoare, ci și a angajamentelor asumate de România prin PNRR”, transmite AURSF.

„Solicităm Guvernului să renunțe la afectarea drepturilor a peste 8 milioane de români și să nu-i priveze pe viitorii pensionari de drepturile care li se cuvin. Avem speranța că reprezentanțîi executivului vor identifica alte surse de venituri și vor găși alte soluții de echilibrare a bugetului, în afară contribuțiilor participanților la Pilonul II de pensii administrate privat”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

AURSF afirmă că 0,5% din salariul brut al fiecărui participant este deturnat lună de lună din patrimoniul personal al participantului în bugetul de pensii publice.

„În măsura în care și acest nou apel va fi ignorat de decidenții politici din România, AURSF își rezervă dreptul a a informa Comisia Europeană și organizațiile europene care apară interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare despre situația existența și va solicită intervenția acestora, în sprijinul milioanelor de români afectați”, transmite Asociația.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *