Asociații din tehnologie: Sancțiunile nu sunt suficiente. Ucraina are nevoie de sprijin imediat pentru securitatea cibernetică

Redacția feb. 25, 2022 0 comentarii
atac cibernetic

Mai multe asociații și companii de tehnologie și informații din Europa Centrală și de Est, din care face parte și Asociaţia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) din România, susțin că sancțiunile impuse Rusiei nu sunt suficiente, iar Ucraina are nevoie de sprijin imediat pentru securitatea cibernetică.

„Noi, reprezentând 36.000 de companii digitale în Europa, de la tehnologie verde până la furnizori de servicii de sănătate și securitate cibernetică, ne exprimăm deplina solidaritate cu poporul Ucrainei în fața actualei agresiuni ruse. Susținem pe deplin măsurile pe care UE și aliații săi le iau pentru a evita alte vărsări de sânge. Dar sancțiunile nu sunt suficiente. Tehnologia joacă un rol esențial în politica modernă de securitate. De ani de zile, Ucraina a fost supusă unui război cibernetic, slăbind infrastructura sa critică și funcționarea societății sale și semănând confuzie prin dezinformare. Trebuie să fim împreună acum și să construim rezistența comună a societății europene. Ucraina a fost un centru al tehnologiilor informaționale și comunicații  în plină expansiune în ultimele două decenii, dar nicio țară nu poate răspunde singură la acest tip de agresiune. Împreună cu NATO, liderii UE pot sprijini Ucraina oferind sprijin imediat pentru securitatea cibernetică”, au transmis DIGITALEUROPE și unsprezece asociații TIC din Europa Centrală și de Est, din care face parte și ANIS, înainte de reuniunea specială a Consiliului European din seara zilei de 24 februarie.

Asociațiile susțin că UE trebuie să considere aceste zile ca un semnal de alarmă pentru a ne consolida scutul digital: pentru a forma mai mulți specialiști în securitate cibernetică și pentru a investi masiv în apărarea noastră informatică.

„Nu mai există scuze – este nevoie de toți oamenii pe punte. Europa are un decalaj de  200.000 specialiști în securitate cibernetică.  Trebuie să accelerăm dezvoltarea Centrului de Competență în domeniul securității cibernetice din București, România, să îi oferim mult mai multe resurse și să facem din acesta un adevărat hub al agențiilor naționale de securitate cibernetică. Liderii  politici ar trebui, de asemenea, să ia în considerare accelerarea rezolvării tuturor cererilor de viză pentru cei care decid să părăsească Ucraina – toți merită sprijinul nostru”, arată organizațiile.

De asemenea, potrivit lor, conflictul arată încă o dată importanța parteneriatului transatlantic. „Consiliul pentru Comerț și Tehnologie UE-SUA este o oportunitate unică de a discuta măsurile pe termen scurt și lung pentru a asigura securitatea digitală a societăților noastre și a ne feri de agresiuni viitoare online și offline”, susțin asociațiile și companiile.

Semnatari: DigitalEurope, ANIS-România, ATIC-Moldova, INFOBALT-Lituania, ITAS-Slovacia, ITL-Estonia, IVSZ-Ungaria, LIKTA-Letonia, KIGEIT-Polonia, PIIT-Polonia, TIF-Finlanda, ZIPSEE-Polonia.

Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și sprijină dezvoltarea industriei locale de software și servicii. Având peste 165 de membri, în cadrul ANIS sunt reunite atât companii mici, cât și multinaționale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din țară, ceea ce asigură asociației reprezentativitate la nivel național. Companiile din cadrul ANIS reunesc peste 47.000 de angajați și au afaceri de peste 3,87 miliarde de euro. Cumulat, membrii ANIS au o cifra de afaceri de peste 65% din totalul veniturilor generate de industria IT la nivel national.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *