Avertisment al Directoratului de Securitate Cibernetică: Tentativă de fraudă online, care se folosește de identitatea “Dacia”

Redacția dec. 21, 2021 0 comentarii
dacia tentativa frauda

În perioada promoțiilor de iarnă, atacatorii continuă tentativele de fraudă care se folosesc de imaginea unor branduri cu reputație, precum maganzine online, hypermarket-uri sau bănci comerciale pentru a masca destinatarul real al mesajului, avertizează Directoratul Naţional de Securitatea Cibernetică (DNSC). Un astfel de mesaj electronic trimis de atacatori se folosește de elemente corespondente identității vizuale a Dacia.

Atacatorii trimit mesaje cu oferte promoționale false, către un număr cât mai mare de utilizatori, păcălindu-i să acceseze un link sub pretextul posibilității de a câștiga un autoturism Dacia Sandero. Mesajele primite conțin link-uri către site-uri frauduloase, care copiază imaginea de brand a Dacia, pentru a convinge potențiala victimă că este vorba despre un concurs real, avertizează DNSC.

Specialiștii în securitate cibernetică recomandă evitarea accesării de link-urilor provenite din surse necunoscute sau din mesaje pe care le considerați suspecte, chiar dacă vin de la prieteni, rude, colegi etc. Verificați cu aceștia transmiterea lor, pe un alt canal de comunicare.

DNSC vă sfătuiește să verificați mereu denumirea site-ului și existența unui certificat de securitate valid (https), înainte de a furniza orice fel de date în acest spațiu. În acest caz, este evident că utilizatorul nu vizita site-ul oficial.

De asemenea, nu ar trebui să furnizați date personale, financiare sau de autentificare la cerere, după ce ați accesat astfel de link-uri. Este vorba despre o tentativă de fraudă.

Dacă ați căzut victimă unei astfel de tentative frauduloase și ați oferit date bancare, este important să anunțați cât mai repede banca despre problemă, pentru a bloca instrumentele de plată compromise și a încerca stoparea eventualelor tranzacții ilicite, precizează DNSC.

“În perioada sărbătorilor de iarnă, fiți atenți la notificările referitoare la sumele extrase din contul dvs. și nu validați tranzacții pe care nu le recunoașteți”, mai spun specialiștii.

Foto: DNSC, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.