Avertismentul BCE: Marile bănci europene vor avea de suferit dacă IFN-urile, fondurile sau companiile de asigurări întâmpină probleme

BCE semn euro Frankfurt Sursa foto: Dreamstime

Principalele bănci din zona euro ar putea suferi o lovitură dacă unii dintre clienţii lor financiari, precum fonduri, companii de asigurări şi case de compensare, îşi retrag depozitele sau întâmpină probleme, a avertizat marţi Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Instituţia a dat publicităţii un studiu cu privire la riscul de contagiune dinspre aşa numitul sector bancar din umbră (precum fonduri şi alte companii financiare care oferă finanţare sub o formă sau alta) spre băncile tradiţionale, şi viceversa.

BCE a descoperit că expunerea este concentrată în rândul celor mai mari 13 bănci din zona euro, inclusiv a celor opt bănci europene de importanţă globală. Băncile de importanţă sistemică globală din zona euro sunt: BNP Paribas, Deutsche Bank, BPCE, Credit Agricole, ING, Santander, Societe Generale şi UniCredit.

Cel mai important risc identificat de BCE a fost acela în care sectorul bancar din umbră şi-ar retrage fondurile din bănci, precum depozitele sau acordurile repo. Acestea reprezintă 13% din totalul pasivelor băncilor tradiţionale şi chiar mai mult în cazul băncilor mai mari.

Acest lucru ar putea să se întâmple dacă sectorul bancar din umbră, sau intermediarii financiari non-bancari în jargonul organismelor de reglementare, ar fi afectat la rândul său de ieşiri de fonduri sau pierderea încrederii într-o bancă.

“Această finanţare ar putea să fie extrem de sensibilă la calitatea creditului băncilor beneficiare şi poate amplifica presiunile de finanţare cu care se confruntă băncile dacă se pune sub semnul întrebării soliditatea fundamentelor lor”, precizează BCE.

Pe de altă parte, BCE avertizează că problemele la băncile de importanţă sistemică ar crea necazuri băncilor din umbră. “Dacă una sau un grup de astfel de bănci ar întâmpina probleme, ar exista, probabil, ramificaţii substanţiale cu privire la capacitatea unei părţi semnificative din sectorul intermediarilor financiari non-bancari de a gestiona lichiditatea şi riscurile de pe piaţă”, este de părere BCE.

La realizarea acestui studiu, instituţia de la Frankfurt a utilizat date confidenţiale la care are accces în calitate de principal organism de supervizare bancară din zona euro. BCE nu a menţionat nicio firmă în mod concret în studiul său.

 

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *