Bacșișul este o tradiție care pare a fi pe cale de dispariție, în Franța, scrie TF1. Doar unul din trei francezi mai lasă o monedă pe masă. Cei mai mulți fac plățile cu cardul sau cu telefonul și spun că nu mai au și bani cash în portofel ca să mai lase bacșiș.
De asemenea, victimă a inflației, bacșișul a scăzut cu 80% în zece ani.
Într-o frizerie din Paris, 89% la sută din plăți sunt făcute cu cardul sau cu telefonul, iar pușculițele în forma de purceluși în care clienții lăsau de obicei bacșiș se umplu tot mai greu. Unul dintre angajați spune că “suplimentul” lui salarial a scăzut de la 50 de euro pe săptămână la doar 10.
Într-un restaurant din centrul istoric al orașului Lyon, nu se spune “bacșiș”, ci “tips”, traducerea sa în engleză. Și asta pentru că, în această zonă, clienții anglo-saxoni sunt campioni mondiali.
” În cultura lor, ei sunt aproape obligați să lase bacșiș pentru că ospătarul este plătit din bacșiș. Așa că, atunci când vin în Franța, ne întreabă adesea dacă serviciul este inclus,” explică Camille Dargaud, managerul restaurantului Figlio din Lyon.
Comercianții sunt gata să facă orice pentru a salva această tradiție. Un alt restaurant a găsit soluția. Plătești cu smartphone-ul tău, iar bacșișul îți este propus pe ecranul mobilului. Este un stimulent care funcționează. De când a fost implementat, în urmă cu trei ani, bacșișul a crescut cu peste 50%. Iar bacșișul mediu din restaurantul respectiv este acum de 5 euro. Asta în condițiile în care bacșișul mediu în Franța este de doi – trei euro.