Banca Angliei este așteptată să majoreze ratele dobânzilor la un nou maxim al ultimilor 13 ani

Bank of England, banca angliei Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Banca Angliei este așteptată să majoreze ratele dobânzilor pentru a cincea oară consecutiv, dar experții avertizează că orice ezitare ar putea contribui la creșterea prețului benzinei pentru șoferii britanici deja afectați de scumpiri, scrie Bloomberg.

Se estimează că Banca Angliei își va crește rata de bază de la 1%, deja cea mai mare din ultimii 13 ani, la 1,25%.

Ar fi prima dată din ianuarie 2009 când rata a fost mai mare de 1%.

Comitetul de politică monetară (MPC), format din nouă persoane, care stabilește rata, își va anunța decizia joi.

Decizia lor vine în contextul în care inflația din Marea Britanie a atins maxime nemaivăzute de zeci de ani.

„Banca Angliei se confruntă cu un test sever al calității sale la următoarea decizie privind rata dobânzii, iar la orice ezitare este probabil ca lira sterlină să fie pedepsită pe piețele valutare”, a declarat Laith Khalaf, șeful analizei investițiilor la AJ Bell.

Există multe indicii că Banca Angliei ar putea crește ratele de dobândă.

Comitetul de politică monetară a votat pentru o creștere la fiecare dintre ultimele patru întâlniri, în decembrie, februarie, martie și mai.

Ultima dată, trei din nouă membri ai Comitetului de politică monetară au votat deja pentru ca ratele să fie stabilite la 1,25%.

Cu toate acestea, unele lucruri s-au schimbat de atunci. O prognoză OCDE arată că economia Regatului Unit va avea cea mai slabă creștere din Grupul celor 7 (G7) anul viitor.

„Prin creșterea dobânzilor, Banca pune frână unei economii care deja încetinește de la sine. Astfel riscăm ca economia să se blocheze sau, mai rău, să se inverseze”, a spus Khalaf.

Potrivit unui sondaj comandat de Banca Angliei și realizat de Ipsos la începutul lunii mai, 70% dintre oameni se așteaptă ca ratele să crească în următoarele 12 luni.

Sondajul, publicat vineri, a arătat că 28% au considerat că o creștere a ratei ar aduce beneficii economiei, 22% au spus același lucru despre o scădere, iar 28% doresc ca acestea să rămână la nivelurile actuale.

Unii din piață cred, de asemenea, că Banca ar putea merge mai departe decât creșterea la 1,25% și ar putea aduce ratele direct la 1,5% sau o creștere de 50 de puncte de bază (bps).

Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *