Banca centrală a Rusiei a menținut vineri dobânda la 20% și avertizează privind o creștere iminentă a inflației

Redacția mart. 18, 2022 0 comentarii
Banca centrala a Rusiei

Banca centrală a Rusiei și-a menținut vineri dobânda cheie la 20%, în urma unei creșteri de urgență a ratei la sfârșitul lunii februarie și a avertizat cu privire la o creștere iminentă a inflației, scrie Reuters.

Consiliul băncii centrale a majorat rata cheie de la 9,5% pe 28 februarie la 20% pentru a sprijini stabilitatea financiară, atunci când rubla a căzut la minime record, deoarece Occidentul a impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiunile sale în Ucraina.

Vineri, banca centrală a declarat că Rusia intră „într-o perioadă temporară, dar inevitabilă, de creștere a inflației”. Banca centrală nu a făcut previziuni privind inflația pentru acest an, spunând că își propune să readucă inflația la ținta de 4% în 2024.

Economiștii chestionați de banca centrală săptămâna trecută se așteptau ca economia să scadă cu 8% și inflația să ajungă la 20% în 2022. 

Inflația anuală din Rusia a accelerat până la 12,54% începând cu 11 martie, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul anului 2015.

Inflația ridicată afectează nivelul de trai și a fost una dintre preocupările cheie în rândul gospodăriilor de ani de zile. Ratele mai mari ajută la domolirea inflației prin creșterea costurilor de creditare și creșterea atractivității depozitelor bancare.

Următoarea întâlnire de stabilire a ratelor este programată pentru 29 aprilie. Analiștii VTB Capital au spus că banca centrală va menține ratele neschimbate până la jumătatea anului 2022 și le va scădea la 16% până la sfârșitul anului.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *