Banca centrală a Rusiei pregătește ajutoare pentru bănci, pentru a limita daunele sancțiunilor occidentale

Redacția feb. 27, 2022 0 comentarii
Banca centrala a Rusiei a

Banca centrală a Rusiei a anunțat duminică, într-un comunicat, că va lua luni măsuri pentru a ajuta băncile rusești, în contextul în care piețele se vor deschide și vor resimți șocul sancțiunilor anunțate de Occident, scrie Financial Times.

Banca centrală a transmis că va furniza băncilor lichiditate în ruble și va efectua luni licitații repo „țintite”, fără limită a sumei pe care băncile o pot împrumuta.

De asemenea, banca a mai spus că își va „extinde în mod semnificativ” lista Lombard pentru a ajuta băncile să-și acopere cerințele de lichiditate. Lista Lombard include titlurile de valoare pe care autoritatea de reglementare este gata să le accepte ca garanții pentru operațiunile de refinanțare ale instituțiilor de credit și include obligațiuni și titluri de valoare.

„Sistemul bancar rus este stabil, are suficiente rezerve de capital și lichiditate pentru a funcționa fără întreruperi în orice situație. Toate fondurile clienților sunt sigure și disponibile în orice moment”, a spus banca.

Sistemul de mesagerie de plată al Rusiei, dezvoltat în cazul în care băncile țării ar fi excluse din SWIFT, ar continua să funcționeze „în orice scenariu”, a precizat banca centrală.

Declarația vine după ce un grup de națiuni occidentale, inclusiv UE, SUA, Marea Britanie și Canada, au anunțat sâmbătă un pachet de sancțiuni care vizează economia rusă, pe fondul operațiunii militare ruse în curs de desfășurare în Ucraina.

Măsurile includ înghețarea activelor deținute de Banca Centrală Rusă și tăierea unui număr nespecificat de instituții financiare ruse din sistemul internațional SWIFT de transferuri interbancare. Prima măsură urmărește să blocheze Rusia să-și folosească activele de rezervă pentru a aborda impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei sale, a doua – să împiedice capacitatea băncilor ruse de a efectua tranzacții la nivel internațional.

Sursa foto: cbr.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *