Banca Centrală Europeană a majorat din nou previziunile privind inflația la 2%

bani euro monede foto pexels-carlos-pernalete-tua-730647 Foto: Pexels.com

Banca Centrală Europeană și-a majorat din nou joi previziunile privind inflația, dar și-a redus perspectivele de creștere, în condițiile în care conflictul din Ucraina continuă să afecteze încrederea, consumul și investițiile, scrie Reuters.

BCE vede acum o inflație peste ținta de 2% pe tot parcursul orizontului de proiecție, acceptând faptul că această creștere rapidă a prețurilor nu este nici pe departe atât de temporară pe cât prognozase în ultimul an.

BCE nu a reușit să estimeze recenta creștere bruscă a inflației, iar proiecțiile sale au fost majorate brusc trimestru după trimestru, ceea ce a dus la critici la adresa metodelor de prognoză ale băncii și la un amplu studiu intern privind modul în care au greșit atât de mult perspectivele.

Inflația este văzută la o medie de 6,8% în acest an, cu mult peste cea de 5,1% prevăzută în martie, în timp ce în 2023 este văzută la 3,5% și la 2,1% în 2024.

Inflația a crescut cu peste 8% luna trecută și ar putea atinge un vârf în trimestrul al treilea, înainte de o retragere lentă.

Prețurile ridicate ale energiei sunt motivul principal pentru creșterea bruscă a inflației, dar și prețurile alimentelor cresc rapid. Prețurile la alimentele și energie care sunt atât de mari vor fi un obstacol în calea creșterii, frânând o economie care tocmai își revenise dintr-o recesiune profundă, indusă de pandemia de COVID.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *