Banca Centrală Europeană va mări dobânda cheie doar spre finalul celui de-al treilea trimestru al anului

Christine Lagarde Banca Central Europeană Sursa foto: europarl.eu

Banca Centrală Europeană nu intenționează să majoreze dobânda cheie până la finalul celui de-al treilea trimestru al anului, când va încheia cumpărarea de obligațiuni, a declarat joi președintele BCE, Christine Lagarde, transmite Reuters.

„Orice ajustare a dobânzii cheie BCE va avea loc la ceva timp după încheierea achizițiilor noastre nete în cadrul APP (Programul de achiziție de active) și va fi graduală”, a declarat Lagarde într-o conferință de presă.

Banca a transmis joi că intenționează să pună capăt achizițiilor de active în al treilea trimestru și va stopa mai rapid stimulentele extraordinare din timpul pandemiei deoarece este mai îngrijorată de inflația în creștere decât de invazia șoc a Ucrainei de către Rusia.

Investitorii și-au redus așteptările cu privire la majorări de dobânzi,de când Rusia a început invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Ei se așteaptă ca conflictul de la granița de est a zonei euro să încetinească creșterea și să facă BCE mai precaută în ceea ce privește înăsprirea politicii sale monetare.

Președintele BCE a deschis discuția despre creșteri de dobânzi la o conferință de presă din 2 februarie, când a refuzat să mai susțină că o astfel de mișcare este „foarte puțin probabilă” în acest an.

BCE a împins dobânzile la depozite sub zero în 2014, una dintre mai multe măsuri agresive luate pentru a relansa ceea ce era atunci o creștere lentă a prețurilor în zona euro. Rata negativă a dobânzilor înseamnă că băncile sunt taxate efectiv pentru lăsarea numerarului inactiv la BCE.

Sursa foto: europarl.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *