Banca Centrală Europeană vrea să folosească inteligența artificială pentru a ajuta la înțelegerea inflației

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Banca Centrală Europeană analizează modul în care inteligenţa artificială (AI) ar putea ajuta la înţelegerea inflaţiei, după ce ani de zile au fost presiuni subevaluate asupra preţurilor şi a fost întârziată demararea celei mai agresive înăspriri a politicii monetare din istoria instituţiei, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Alăturându-se numărului ridicat de firme care folosesc deja AI, BCE explorează acum moduri de procesare şi analizare a milioane de date, inclusiv cele privind preţurile, statisticile companiilor, noile articole şi documentele de supervizare bancară, pentru a produce analize mai bune necesare adoptării deciziilor de politică monetară.

„Inteligenţa artificială ne oferă noi moduri pentru a colecta, analiza şi interpreta aceste date disponibile masive, astfel încât informaţiile să poată fi folosite pentru analiza statisticilor, gestionarea riscului, supervizare bancară şi politică monetară”, se arată într-o postare publicată de joi de BCE.

Ani de zile, BCE a subevaluat inflaţia şi au existat semne de întrebare privind modelele şi viabilitatea analizelor instituţiei.

Folosind AI, BCE vrea să adâncească înţelegerea comportamentului de stabilire a preţurilor şi dinamicile inflaţiei. BCE colectează pe scară largă datele privind preţurile în timp real dar cifrele nu sunt structurate şi sunt inadecvate pentru calcularea inflaţiei. Astfel încât BCE vrea să-şi structureze datele şi să-şi îmbunătăţească analizele cu ajutorul AI.

De asemenea, BCE va folosi AI pentru a-şi simplifica comunicarea, a lupta contra criticilor care spun că limbajul său este prea tehnic şi complex pentru a fi înţeles de oamenii obişnuiţi.

Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Comentarii

  1. Mai tineti minte de ce a inchis Google filtrul ‘Read Quality’ ? Arata ca cel mai stupid loc de pe internet este Youtube … Pe acelasi principiu, daca BCE va descoperi ca bonds-urile lor sunt sursa inflatiei, se va face ca ploua.

    Rentele, obligatiunile, finantele actuale, sunt forte de frecare in economie.

    Ok, presupunem ca descopera ‘Greedflation All the Way for the last 8000 years’; sper ca-s pregatiti sa ia masurile de rigoare.

    Oricum, Revolutia se face prin Educatie si nu prin violenta iar abia dupa putem discuta corect si complet. Pana atunci, nu va mai plangeti ca va mulge capra vecinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *