Banca Mondială: Economia globală va crește cu 2,7% în 2024

calculator calcule bani criza economie grafic contabil pexels sursa foto: Pexels

Economia globală va crește cu 2,7% anul viitor, iar până la finalul anului 2024, nivelurile PIB-ului în economiile emergente și în curs de dezvoltare vor fi cu aproximativ 6% sub nivelurile preconizate înainte de pandemie, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Conform raportului, deși se așteaptă ca inflația mondială să se tempereze, aceasta va rămâne peste nivelurile anterioare pandemiei. Raportul oferă prima evaluare cuprinzătoare a perspectivelor pe termen mediu privind creșterea investițiilor în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare. În perioada 2022-2024, este probabil ca investițiile brute în aceste economii să crească în medie cu aproximativ 3,5% – mai puțin de jumătate din rata care a predominat în ultimele două decenii. Raportul prezintă un meniu de opțiuni pentru factorii de decizie politică în vederea accelerării creșterii investițiilor.

De asemenea, raportul pune în lumină dilema a 37 de state mici – țări cu o populație de 1,5 milioane de locuitori sau mai puțin. Aceste state au suferit o recesiune COVID-19 mai accentuată și o revenire mult mai slabă decât alte economii, în parte din cauza întreruperilor prelungite din turism. În 2020, producția economică în statele mici a scăzut cu peste 11 % – de șapte ori mai mult decât în cazul altor economii emergente și în curs de dezvoltare. Raportul constată că statele mici se confruntă adesea cu pierderi legate de dezastre care reprezintă în medie aproximativ 5 % din PIB pe an. Acest lucru creează obstacole severe în calea dezvoltării economice.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *