Bani cu nemiluita pentru Sistemul Național de Irigații. Un nou program de reabilitare, de 1,5 miliarde euro / Programul anterior a avut rezultate modeste

Ssitem-de-irigatii-agricultura Sursa Foto: blog.romstal.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent o lege prin care Parlamentul pune la dipoziția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale suma de 1,5 miliarde de euro pentru derularea, până în 2027, a Programului Național de Reabilitare și/sau înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj, scrie LanțulAlimentar.ro.

Banii vor fi alocați ministerului sub condiția asumării de către guvern, prin hotărâre, a programului respectiv.

Inițiatorii menționați pe site-ul Camerei Deputaților sunt Pop Andrei și Vrăjitoru Sorinel-Marian, deputați PSD din legislatura precedentă. Expunerea de motive a fost semnată de deputatul PSD Alexandru Stănescu, fost șef al Comisiei pentru Agricultură, care nu a mai participat la alegerile din decembrie 2020.

Lantulalimentar.ro reamintește că în perioada 2016 – 2020, statul român a derulat un program de reabilitare a SNI, fiind prevăzută o sumă de peste un miliard de euro. Guvernarea PSD instalată după alegerile din 2016 a suplimentat suma inițială cu aproximativ 200.000.000 de euro și a mărit numărul de posturi în Agenția Națională pentru Îmbunătățiti Funciare, pe care a controlat-o până la instalarea unui guvern liberal, în noiembrie 2019.

Rezultatele programului au fost modeste. Seceta din vara anului 2020 a distrus culturi agricole chiar în amenajări de irigații cuprinse în programul respectiv, fără ca lucrările să fie însă finalizate. Inițierea unor lucrări a fost prezentată propagandistic de șeful de atunci al partidului Liviu Dragnea. Nu există un audit public al programului, care să arate câți bani au fost cheltuiți din bugetul public și care au fost lucrările executate.

Ministrul liberal al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat public că s-ar fi cheltuit în jur de 500.000.000 de euro, o parte semnficativă fiind acordată firmelor angajate pentru paza obiectivelor din SNI.

Citește integral pe LanțulAlimentar.ro.

Sursa Foto: blog.romstal.ro

Comentarii

  1. Cred ca din marele program de irigatii a ranas doar praful si posturi calde la Ag. de Imb. Funciare.
    Programele astea de Irigatii sunt ca Autostrazile!
    Nu se fac!
    Vorbe fara numar si cateva cioturi in cei 7 ani de mandat!
    ☹☹

  2. Poate cu asta nu se mai fac poteci în curte. Chiar e nevoie sa fie păzit, eventual de Armata sau jandarmerie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *