BCE ar putea majora dobânzile în 2023

banca centrala europeana, euro Sursa foto: Pixabay

Banca Centrală Europeană ar putea majora ratele dobânzilor în zona euro la începutul lui 2023, a afirmat joi Klaas Knot, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, într-un interviu acordat publicaţiei olandeze Trouw, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Toate achiziţiile de bonduri ar urma să se încheie până la finalul lui 2022, iar după aceea ratele pot creşte, a declarat Knot, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Olandei.

Întrebat dacă alţi membri ai Consiliului guvernatorilor BCE au în minte un moment similar, el a replicat: „Va trebui să aşteptăm şi să vedem, dar cred că da”.

Multe vor depinde de evoluţiile economice din 2022, a explicat Knot, considerat un adept al înăspririi politicii monetare.

În noiembrie, rata inflaţiei a urcat la 4,9%, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro. Este un nivel al inflaţiei mai mult decât dublu faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2% pe termen mediu.

Extinderea răspândirii variantei Omicron a coronavirusului ar trebui să aibă un impact limitat asupra preţurilor în acest moment, a apreciat Knot. Totuşi, dacă impactul va fi mai mare, BCE este pregătită să-şi schimbe rapid politica monetară.

La şedinţa de politică monetară din 16 decembrie, Banca Centrală Europeană a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *