BEI oferă un împrumut de 250 milioane de euro pentru Spitalul Regional din Iași

Carmen Radu apr. 20, 2021 0 comentarii
proiect macheta Spitalul Regional Iasi

Banca Europeană de Investiții a semnat marți acordarea unui împrumut de 250 de milioane de euro pentru construirea unui nou spital regional în Iași, cu 850 de paturi. Creditul, acordat pe o perioadă de 27 de ani, reprezintă cel mai mare sprijin acordat până acum de BEI pentru sistemul de sănătate din România. În următoarele luni, se așteaptă aprobarea și a altor investiții BEI în spitalele românești, afirmă instituția.

Construcția cu 850 de paturi va înlocui actualul Spital Județean de Urgențe Sfântul Spiridon, vechi de 260 de ani, și va îmbunătăți activitatea de predare și cercetare de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore Popa din Iași.

Noul spital cu șapte etaje va oferi atât servicii spitalicești, cât și asistență medicală ambulatorie, estimându-se a fi operațional în 2027.

„Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației. Investițiile în sistemul de sănătate sunt investiții în oameni, iar noua finanțare din partea BEI, în valoare de 250 milioane euro, semnată astăzi transformă în realitate planurile de construire a unui nou spital regional în Iași, care va conduce la îmbunătățirea asistenței medicale în nord-estul României și va dezvolta educația medicală în Iași. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar. Sprijinul financiar, tehnic și consultativ acordat de Banca Europeană de Investiții va accelera furnizarea de servicii medicale mai bune, bazate pe cele mai bune practici în domeniu, și va oferi certitudinea că investițiile în sistemul de sănătate din România beneficiază de know-how-ul și experiența vastă a BEI, care susțin investițiile în spitale în toată Europa”, a declarat Alexandru Nazare, Ministrul Finanțelor din România și Guvernator al Băncii Europene de Investiții.

„Banca Europeană de Investiții are plăcerea de a semna cea mai mare finanțare a sa de până acum pentru investiții în spitalele din România. Împrumutul BEI pe termen lung, în valoare de 250 milioane EUR, la care se adaugă sprijinul consultativ și tehnic semnificativ, va susține construcția noului Spital Regional Iași și va asigura servicii de sănătate îmbunătățite, moderne și eficiente pentru milioane de oameni din nord-estul României. Noul obiectiv va facilita accesul pacienților la tratamente de specialitate și va aduce beneficii și educației medicale pentru generațiile viitoare de doctori”, a declarat Christian Kettel Thomsen, Vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, responsabil de operațiunile de creditare în România.

BEI evaluează în prezent o posibilă finanțare a altor două spitale regionale din România, în Cluj și Craiova.

Toate cele trei proiecte au beneficiat de un amplu proces de asistență consultativă și tehnică oferit de experți din cadrul BEI și de consultanți externi în contextul programelor cu finanțare UE, inclusiv Platforma europeană de consiliere în materie de investiții, JASPERS și PASSA. Sprijinul consultativ a inclus elaborarea de studii de fezabilitate, sfaturi privind implementarea proiectelor și utilizarea optimă a fondurilor UE.

Anul trecut, Grupul BEI a acordat finanțări noi în valoare de peste 809 milioane de euro pentru a sprijini investițiile în învățământul superior, distribuția apei, eficiența energetică și investiții din sectorul privat din toată România.

Costul total net al Spitalului Regional Iași este de 420,9 milioane euro, conform documentaţiei tehnico-economice. Aproximativ 60% din costul total va fi finanţat prin împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii, iar restul de 40% de la bugetul de stat şi din fonduri nerambursabile. Proiectul va fi implementat de cãtre Ministerul Sãnãtãții. Perioada de implementare este de cca. 7 ani, data limitã de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028.

Comisia Europeană a aprobat proiectul pentru Spitalul Regional de la Iaşi acum un an, pe 17 martie.

Peentru Spitalul regional din Craiova, Guvernul a a semnat contractul pentru finanțarea din fonduri europene în ultima zi din aprilie, 2020, iar pentru cel din Cluj Napoca, la începutul aceleiași luni.

Sursa foto: Ministerul Sănătățoo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.