Blinken afirmă că Germania trebuie să stopeze Nord Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina

nord-stream-2

Germania va trebui să împiedice funcționarea controversatului gazoduct Nord Stream 2 dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat miercuri șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-o conferință comună de presă cu omologul său german Annalena Baerbock, potrivit BFM TV.

“Dacă Rusia reînnoiește agresiunea sa față de Ucraina, cu siguranță ar fi dificil să vedem gazul curgând pe aici în viitor”, a afirmat acesta, la Washington. În opinia sa, Nord Stream 2, considerat un potențial mijloc de presiune al Rusiei față de Europa, ar putea deveni în același timp o „pârghie” pentru europeni împotriva rușilor.

Nord Stream 2 este pregătit să funcționeze și să trimită gaze în Europa, a asigurat la sfârșitul lui decembrie președintele rus Vladimir Putin, dar Germania a suspendat pentru moment procesul de certificare.

Numeroși analiști văd în acest gazoduct o creștere și mai puternică a dependenței Europei față de importurile de gaze din Rusia. Gazoductul permite de asemenea evitarea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina, care rămâne astfel fără o sursă importantă de venituri.

Aceste evoluții vin în contextul unei creșteri foarte puternice a prețului gazelor naturale în Uniunea Europeană, cu efecte economice dar și sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *