Bloomberg: Leul românesc este la un minim record, în condițiile în care banca centrală vede un risc de împrumut valutar

BNR Banca Națională a României Sursa foto: bnr.ro

Moneda românească a slăbit la un minim record după ce banca centrală a semnalat că va permite o mai mare flexibilitate a leului, o mișcare despre care un responsabil politic a spus că este posibil să limiteze creșterea recentă a împrumuturilor în valută, scrie Bloomberg.

Leul a slăbit pentru a cincea zi consecutiv, cea mai lungă scădere din martie, și a atins vineri un minim istoric de 4,9816 față de euro. Leul a fost pe minus de când, în urmă cu o săptămână, banca centrală a acordat mai multă flexibilitate monedei gestionate îndeaproape și a indicat că intervalul de tranzacționare s-ar putea schimba.

S-ar putea să apară și alte pierderi graduale, după ce leul a scăzut cu aproximativ 1% de la comentariile guvernatorului băncii centrale Mugur Isărescu de săptămâna trecută, potrivit lui Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Banca centrală și-a semnalat disconfortul față de tendința anterioară de întărire a leului, permițând ca excesul de lichiditate să persiste pe piață.”, a spus Dascălu. “Vedem că va scădea până la 5,05 pentru un euro până la sfârșitul anului”.

Căderea ar trebui să fie un avertisment pentru cei care apelează la împrumuturi în valută, potrivit lui Cristian Popa, membru al consiliului băncii centrale.

În condițiile în care dobânda cheie din România a fost stabilită la 7%, cea mai mare din ultimii zece ani, companiile s-au repezit spre împrumuturi mai ieftine în alte monede. Împrumuturile în valută acordate firmelor au crescut cu 46% în martie, comparativ cu anul trecut, potrivit băncii centrale, care a calificat dinamica drept “deosebit de ridicată”.

“Companiile ar trebui să devină mai conștiente că există riscul valutar și să îl ia în considerare atunci când decid să ia împrumuturi în valută”, a declarat Popa, joi, prin telefon.

România a înregistrat o scădere a creditelor ipotecare în euro și a împrumuturilor private acordate consumatorilor în ultimii ani, după ce banca centrală a înăsprit regulile pentru a preveni repetarea dificultăților financiare anterioare. În ultimele două decenii, România și vecinii săi s-au luptat cu crize de împrumuturi excesive în valută.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.