Boloș anunță că guvernul a aprobat granturi pentru IMM-uri pentru eficiența energetică a clădirilor și producția de energie verde, în valoare totală de 500 milioane euro

Redacția iul. 15, 2022 0 comentarii
bani, finantari, euro

Guvernul a aprobat granturi pentru IMM-uri pentru eficiența energetică a clădirilor și producția de energie verde, potrivit anunțului lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la sfârșitul ședinței de guvern.

„Pachetul de măsuri constă în eficiența energetică pentru IMM-uri astfel încât IMM-urile vor putea acces granturi intre 50.000-500.000 euro pentru două tipuri de investiții care îi ajută la gestionarea cheltuielilor cu utilităților. Prima este de eficiența energetică, ea privește reabilitarea termică a clădiri industriale pentru a putea gestiona costurile de funcționare și pe care le au cu activitatea curentă. A doua categorie este destinată producției de energie verde pentru activități care țin de producție și fluxurile tehnologice. Vor fi peste 1.800 de beneficiari și bugetul total este de 500 milioane euro”, a declarat Marcel Boloș.

A doua categorie de măsuri pentru accesarea fondurilor europene este eficienta energetică pentru autorități publice locale, potrivit ministrului. Astfel, primăriile vor putea accesa fonduri europene pentru gestionarea costurilor serviciilor publice din domeniul educației, sănătății, alimentare cu energie termică a populației, încălzire, pentru iluminatul public sau transport public în comun.

„Măsura vizează independența energetică pentru autoritățile publice locale astfel încât costurile să poată să fie gestionate în mod eficient și să poată să treacă cu bine peste această perioadă complicată și să facă față acestor categorii de costuri. Bugetul va fi de 500 mil euro”, a mai adăugat acesta.

A doua măsură adoptată este categoria granturi pentru consum propriu, între 500.000 euro și 5 milioane euro și sunt proiecte care permit partea de comercializare a energiei verzi obținute din implementarea proiectelor. Valoarea bugetului este de 5 milioane euro-15 milioane euro. 

O alta măsură este retehnologizarea IMM-urilor din construcții și industria agroalimentară. „În construcții, cei care sunt implicați în implementarea proiectelor de infrastructură din zona transport și furnizori de materie primă pentru aceste tipuri de proiecte pentru că este o perioada dată fiind un număr mare de proiecte pe care îl implementăm și volumul de materie primă a crescut astfel încât domeniul construcții pentru care s-au alocat 150 mil euro privește atât partea de echipament, utilaje ți partea de dotări specifice astfel încât să avem o contribuție la sporirea capacității de producție necesare pentru implementarea proiectelor de transport”, spune Boloș.

Pentru IMM-urile care se ocupă cu procesarea producției și materiei prime din dom agroalimentar, valoarea bugetului este de 150 milioane euro și e posibilă accesarea de fonduri de către IMM-uri pentru partea de retehnologizare și dotarea cu echipamente specializate – granturi între 50.000 euro și 500.000 euro. Beneficiarei estimați sunt 2.000 de companii. În august-septembrie va avea loc lansarea apelului de proiecte și punea în dezbatere a ghidului pentru ca aceste fonduri să fie accesate, mai spune Boloș.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *