UPDATE: Blue Air anunță că suspendă toate zborurile din România, acuzând că Ministerul Mediului a blocat toate conturile companiei. Număr de telefon pentru românii care vor să vină în țară

Redacția sept. 6, 2022 3 comentarii
blue air, avion

Compania aeriană Blue Air a anunță că va suspenda toate zborurile din România, din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate. A fost activată o celulă de criză la nivelul Guvernului. Românii din străinătate pot suna la numărul de telefon 0040751084537 pentru asistență.

UPDATE: Blue Air are datorii semnificative şi faţă de Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), dar ne-am luat anumite garanţii că vom recupera aceste sume, a afirmat, marţi, purtătorul de cuvânt al CNAB, Valentin Iordache, scrie Agerpres.

„Blue Air are datorii la aeroport, dar acesta nu a fost un motiv pentru anularea acestor curse. Au fost acumulate în ultimii ani şi sunt semnificative. Noi ne-am luat anumite garanţii, astfel încât să fim siguri că ne vom recupera aceste datorii”, a spus Iordache, răspunzând unei întrebări din partea presei.

De asemenea, el a admis că Blue Air va trebui să plătească tariful de parcare pentru aeronavele care nu s-au mai ridicat de la sol, indiferent de motiv.

„Şapte avioane nu au plecat în cursă. Aceste avioane urmau să vină şi să plece într-o altă cursă, deci alte şapte curse anulate, dar o parte dintre ele sunt efectuate cu acelaşi avion, iar o parte cu alte avioane. Cert este că platforma este mai aglomerată ca de obicei, dar aceasta este o situaţie pe care noi o gestionăm şi avem back-up, avem plan de contingenţă, astfel încât să nu fie afectate şi zborurile celorlalte companii aeriene, să nu fie afectaţi şi alţi pasageri. (…) Orice companie aeriană doreşte să aibă avioanele în aer şi nu la sol, pentru că în aer produc bani, la sol consumă. Evident că orice aeronavă staţionează pe platformă plăteşte acel tarif de parcare indiferent de motivul staţionării”, a explicat el.

Potrivit reprezentantului CNAB, pasagerii care trebuiau să zboare cu aeronavele Blue Air au primit alimente şi apă din partea agentului de handling, iar după ce au ajuns la terminalul Plecări au intrat în grija companiei aeriene, care a oferit fiecăruia, în funcţie tipul de bilet pe care-l avea, returnarea banilor sau reprogramare sau o altă variantă în care să-şi continue drumul într-una din zilele viitoare.

„Pasagerii au fost supăraţi, evident pentru anulare, dar nu recalcitranţi. Au înţeles care este situaţia şi s-au comportat foarte bine. Au primit alimente şi apă din partea agentului de handling. În caz că va fi nevoie, suntem şi noi pregătiţi să le oferim ceva asemănător. Cert este că aceştia, după ce au ajuns la terminalul de plecări, au intrat în grija companiei aeriene, care a oferit fiecăruia în funcţie de ce tip de bilet avea şi în funcţie de ce condiţii erau menţionate în acel bilet returnarea banilor sau reprogramare sau o altă variantă în care să-şi continue drumul într-una din zilele viitoare. Trebuie precizat că biletul este un contract între pasager şi compania aeriană, aşa că toate clauzele de acolo sunt între cele două părţi. Noi, cei de la aeroport, doar ne asigurăm pe cât posibil că cele două părţi îşi îndeplinesc îndatoririle, respectiv că pasagerii vor trece prin toate controalele necesare anterior zborului, iar compania aeriană direct sau prin intermediul agentului de handling propriu oferă serviciile pe care s-a obligat să le ofere prin vânzarea biletului. Obligaţia companiei aeriene prin intermediul agentului de handling a fost să le ofere asistenţă, alimente, apă şi să-i conducă şi cu sprijinul nostru în zona publică a terminalului, împreună cu bagajele”, a precizat Iordache.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat că premierul Nicolae Ciucă a convocat celula de criză pentru a urgenta rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi din afara granițelor.

Românii pot solicita sprijin de la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective. În această seară a fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic este cel care care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țări pot solicita asistență consulară și sprijin pentru a ajunge acasă, a spus Cărbunaru.

Numărul de telefon este 0040751084537.

UPDATE: Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului, transmite că premierul discută cu miniștrii de resort și autoritățile implicate în gestionarea situației cetățenilor români afectați de oprirea zborurilor Blue Air. „Voi face declarații de presă la final. Prioritară e aducerea acasă a cetățenilor afectați în afara țării”.

UPDATE: Ministerul Turismului a transmis informații cu privire la drepturile călătoriilor afectați:

– turiștii care au luat pachete de vacanță de la agențiile de turism sunt rugați să ia legătura cu acestea. În baza OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative, agenția de turism este responsabilă pentru executarea pachetului și să ofere servicii alternative.

– călătorii care au achiziționat direct bilete de la Blue Air își pot recupera banii și compensațiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.

„Datorită unei situații neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până Luni, 12 Septembrie 2022”, transmite compania.

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a declarat că AFM a blocat conturile Blue Air și „urmează să aibă loc o discuție pentru a debloca această decizie pentru a nu bloca în aeroporturi 3.000 de oameni”.

Știrea inițială

Compania aeriană Blue Air a anunțat marți că va suspenda toate zborurile din România, începând de astăzi, 6 septembrie, până Luni, 12 septembrie 2022, din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate.

Compania a anulat chiar și marți, 6 septembrie 2022, mai multe zboruri care urmau să decoleze din București spre destinații din Franța, Croația, Suedia, Grecia, Spania, Israel, Portugalia, Germania, etc. De asemenea, au fost anulate și câteva zboruri pe care Blue Air urma să le opereze din Iași și Cluj Napoca spre destinații internaționale, potrivit informațiilor obținute de boardingpass.ro.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Româm, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:

– Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;

– Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății);

– Blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”, susțin reprezentanții companiei.

„Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum și decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății, au adus Blue Air în situația nedorita de a își reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”, încheie reprezentanții companiei, fără a preciza motivul pentru care au fost blocate conturile.

Sursa foto: Blue Air, Facebook

Comentarii

 1. *Cine deblocheaza Decizia, e Complice cu Talharia si, implicit, Raspunzator Penal.
  Lasati-i sa se zvarcoleasca pana se purifica …

  Dar eu astept DNA la Tarom si CFR, cu creierul la inima …

 2. P. S. : Banii sunt, lipsesc Recuperatorii. Cand o mai forta UE Transparenta si-o interzice Paradisurile Fiscale, vor iesi ca PET-urile de prin toate Raurile …

  (N-are importanta c-au fost ‘investiti’, traseul lor e clar, in special cand totul are un ‘.log’ pe Lumea asta; recuperam Imobiliarele, nu-i asta problema)

  “Orice Nas isi are Nasul, gaseste-mi carcotasul si-ti gasesc Faptasul.”

  #DNA #ocafea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *