BREAKING Ciucă: Vom cere vot pe aderarea la Schengen, mâine, în Consiliul JAI. Starea de incertitudine nu mai poate continua / Nu există o justificare reală pentru respingerea aderării

G4Media dec. 7, 2022 3 comentarii
Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, într-o declarație de presă la Guvern, că România va cere vot pe aderarea la Schengen joi, în Consiliul JAI, subliniind că starea de incertitudine nu mai poate continua.

Premierul a susținut că nu există o justificare reală pentru respingerea aderării.

„Suntem dispuși să mergem până la capăt inclusiv prin a cere un vot în Consiliul JAI de mâine. Starea actuala de incertitudine nu mai poate continua. (…) Vom cere să se ia prin vot o decizie pentru România. (…) Așadar, mâine în Consiliul JAI vom merge la vot”.

Declarațiile premierului:

Cu o zi înainte de Consiliul JAI de la Bruxelles continuăm să facem energic eforturi pentru a obține rezultatul dorit de România.

La acest moment toate statele europene ne susțin, inclusiv Olanda și Suedia, cu excepția Austriei. Avem inclusiv susținereaa fermă a Franței și germaniei.

Referitor la Austria, am avut întâlniri la cele mai înalte niveluri.

Datele inclusiv de la inst europene Frontex confirmă că România nu se află pe fluxurile de migrație care să genereze temeri. Practic, nu putem vorbi de o justificare reală în acest moment.

Înțelegem că problema migrației este foarte sensibilă politic în multe state membre și e nevoie de răspunsuri mai eficiente, însă blocarea accesului României la Schengen nu va aduce răspunsurile dorite de Austria.

Aderarea României va face spațiul Schengen mai sigur care după aderare va avea mai multe instrumente pentru a ajuta la controlul acestui fenomen.

Și ceilalți parteneri europeni și instituții europene și celalalte state membre împărătșesc pe deplin această evaluare și au evocat-o la rândul lor în discuțiile din ultimele zile cu cancelarul austriac și ministrul de Interne.

Suntem hotărâți să mergem până la capăt în aceste demersuri, inclusiv pentru a cere un vot pentru România în Consiliul JAI de mâine, 8 decembrie. Starea actuală de incertitudine nu mai poate continua. Avem toate argumentele foarte solide care ne susțin solicitările și ne vom baza pe ele și în discuțiile de mâine atunci când vom cere să se formuleze prin vot, fără nicio întârziere sau tergiversare o decizie pentru România.

Hotărârea noastră de a contriui la securitatea europeană este fermă. Am dovedit acest lucru de-a lungul anilor.

Experții europeni care au venit în noiembrie și decembrie au confirmat că îndeplinim toate cerințele și asigurăm un management al frontierei de înaltă calitate și controlăm fenomenul migrației.

Am acționat cu totală transparență și deschidere spre dialog cu toate statele membre. Am oferit toate informațiile inclusiv Austriei.

Dincolo de situația concretă a României și de o credibilitate a procesului, nu putem menține o stare de neclaritate, și anume lipsa unei decizii în ceea ce privește un stat membru.

Așadar, mâine la Consiliul JAI, vom merge la vot. Integrarea României în spațiul Schengen este obiectivul nostru național.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. EH, mai intai sa stie toata Europa cati Dinca si Interlopi mai are toata Romania. ‘Traficul de carne vie’ este o chestiune vie … in special ‘pa Italia’ via Frankfurt.

    (daca s-au schimbat rutele nu-s eu responsabil sa le stiu)(e totusi de stiut)

    Sa nu mai pomenim de cine-i condusa Romania de 33 de ani … foarte ‘European’ … daca privesti dinspre Iran … Tara plina de ‘Arafati’ de care nu stie nimeni cum au ajuns aici, in functii cheie … un simplu exemplu … fie-mi iertat !

    Si au dreptate olandezii cand zic ca se sting ‘luminile’ cand intra tone de narcotice in Tara .. chiar daca -s cinici ca drq. , cand de fapt, stim cu totii ca ajung in Rotterdam si de acolo-s redistribuite, ‘Vestul’ fiind cel mai mare consumator. (in ‘Est’ se ‘baga’ sobolanii..literalmente)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *