BREAKING Euro a trecut de pragul psihologic de 4,9 lei. BNR: Veniturile populației nu vor fi afectate semnificativ

Carmen Radu mart. 30, 2021 0 comentarii
bani, euro, monede

Euro a trecut marți de pragul psihologic de 4,9 lei, după ce leul s-a depreciat cu aproape 2 bani de la o zi la alta (-0,38%). Cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) a fost de 4,9156 lei/euro.

Pe piețele interbancare, euro a ajuns marți până la 4,9162 lei, în jurul prânzului, fiind tranzacționat la peste 4,91 lei încă de dimineață. Luni, BNR a cotat euro la 4,8972 lei.

Evoluția cursului de schimb euro-leu în luna martie 2021

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale, a declarat că această crește a euro nu îi va afecta semnificativ pe oameni. „Creșterea de la începutul anului nu este semnificativă, sunt 2-3 bani, iar acest lucru nu se vede neapărat în prețuri într-un mod semnificativ, așa încât cei câțiva lei în plus, dacă sunt, să fie un efort financiar, mai ales că anii trecuți am avut creșteri semnificative de salarii și de venituri în România. Nu cred că e un curs care să afecteze semnificativ sau sensibil veniturile populației”, a spus Suciu.

El a afirmat că în ultima perioadă a existat o creștere regională a tuturor valutelor din regiune. „Vin pe fondul întăririi dolarului, care e la un nivel ridicat, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani față de euro. În ceea ce privește leul, am avut azi-noapte, de exemplu o creștere semnificativă a cursului pe interbancar, semn că nerezidenții sunt cei care operează aceste tranzacții, cei care operează din afara țării. E o situație mai greu de gestionat pentru BNR, pentru că nu suntem activi pe piață în acel moment. Aceste creșteri venite noaptea, cu un caracter evident speculativ, dar nu foarte accentuat, riscă să continue. Avem un curs flexibil pe care încercăm să nu-l ducem la o flexibilitate majoră, avem o tensiune în societate, presiuni pe piețele externe care duc la aceste evoluții”, a adăugat el.

Marți, și dolarul s-a apreciat puternic în fața monedei naționale, cu peste 3 bani, BNR afișând un curs de 4,1876 lei.

Foto: Moneda euro / Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *