BREAKING Gazprom spune că nu va mai livra gaz către Europa prin conducta Yamal prin Polonia

gazprom, gaze, nord stream 2, gazoduct, rusia, energie, furnizor

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat joi că nu va mai putea exporta gaze prin Polonia prin conducta Yamal-Europa, după ce Moscova a impus sancțiuni împotriva firmei care deține secțiunea poloneză a conductei, scrie Reuters.

„A fost implementată o interdicție a tranzacțiilor și plăților către entitățile sancționate”, a spus Gazprom într-un comunicat. „Pentru Gazprom, aceasta înseamnă interzicerea utilizării unei conducte de gaz deținută de EuRoPol GAZ pentru a transporta gazul rusesc prin Polonia.”

Reamintim că statul german a preluat controlul Gazprom Germania și a altor companii controlate de această compania.

Drept urmare, miercuri, Moscova a anunțat că a impus miercuri sancțiuni proprietarului polonez a conductei Yamal care transportă gaz rusesc în Europa, precum și fostei unități germane a producătorului rus de gaze Gazprom, ale cărei filiale deservesc consumul de gaz al Europei.

Pe lista sancțiunilor celor 31 de companii din Europa se numără și România, fiind prezentă compania WIEE România, una dintre cele două firme agreate de gigantul rus Gazprom pentru a vinde gazele ruseşti în România. Însă compania urma să fie gestionată de statul german, în urma preluării de către acesta a Gazprom Germania.

Decretul interzice în mod explicit exportul de produse și materii prime către persoanele și entitățile de pe listă. Agenția de știri Interfax din Rusia a declarat că acestea includ proprietarul polonez al conductei EuRoPol Gaz, Gazprom Germania și 29 de filiale Gazprom Germania din Elveția, Ungaria, Marea Britanie, Franța, Bulgaria, regiunea Benelux, Statele Unite, Elveția, România și Singapore.

Ministrul german pentru Afaceri Economice și Climatizare, Robert Habeck, a declarat că filialele germane ale Gazprom au încetat miercuri să mai primească gaze din Rusia. El a precizat însă că piața este capabilă să compenseze absența acestor livrări.

Implicațiile pentru livrările de gaz către Europa, care cumpără mai mult de o treime din gazul său din Rusia, nu au fost clare.

Miercuri seară, fluxurile de gaze către est au continuat prin conducta Yamal-Europe din Germania până în Polonia, au arătat datele operatorului de gazoduct Gascade.

Gazprom furnizează o mare parte din gazul său în Europa prin conducta Yamal-Europe, iar diversele sale activități în toată Europa și în afara acesteia sunt esențiale pentru piața europeană de gaze și pentru furnizarea acesteia către industrie și gospodării.

sursa foto: Facebook/ Gazprom

Comentarii

 1. declaratie politica. Rusia a oprig gazul prin Yamal inca din Decembrie 2021.
  mai curgea doar cat sa poate declara ca functioneaza.
  detalii aici:
  https://www.bruegel.org/publications/datasets/european-natural-gas-imports/
  ba chiar la inceput de an curgea gazuin invers din germania spre polonia:

  https://www.digi24.ro/stiri/economie/digi-economic/conducta-yamal-care-transporta-gaze-din-rusia-spre-europa-merge-de-aproape-doua-saptamani-in-sens-invers-din-germania-spre-polonia-1788277

 2. Trebuiau sa oprească orice export și import cu SUA și vestul din prima zi a operațiunii de recuperare a tarii lor. Sa confiste șau sa nationalizee tot ce e străin pe teritoriul lor, sa b9mbarde, e și sa distrugă la 1m după întrarea în Ucraina toate convoaiele cu ajutoare 7manitare(rachete,arme și muniție) trimise de mafia SUA. Acu e tarziu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *