BREAKING O lege PSD care duce la schimbarea conducerii Consiliului Concurenței, trecută pe repede înainte în Parlament

Bogdan Chiritoiu, presedinte Consiliul Concurentei

Comisia Juridică și Comisia de Industrii din Camera Deputaților au dat raport favorabil luni unui proiect legislativ PSD, inițiat încă din 2018 de Eugen Nicolicea și Florin Iordache, care va duce la înlocuirea actualei conduceri a Consiliului Concurenței, potrivit informațiilor G4Media.

Proiectul fusese adoptat în Parlament în 2020, dar a fost trimis de președintele Klaus Iohannis pentru reexaminare, după ce și Comisia Europeană a trimis un punct de vedere critic.

Amendamentele adoptate luni de cele două comisii din Camera Deputaților prevăd că președintele, vicepreședinții și consilierii de concurență au dreptul la maximum două mandate de câte 5 ani, potrivit informațiilor G4Media.

Miza? Președintele actual al Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, este deja la al treilea mandat, pentru că legea actuală îi permite acest lucru. Dacă legea va intra în vigoare, acesta va fi forțat să demisioneze, urmând să fie numită altă conducere a instituției.

Pe de altă parte, un alt amendament prevede că ”după intrarea în vigoare a prezentei legi, Administrația Prezidențială, Camera Deputaţilor şi Senatul vor demara procedurile pentru numirea membrilor Consiliului Concurenţei. Actualii membri ai Consiliului pot fi propuşi şi numiţi în oricare dintre funcţiile prevăzute de prezenta lege”.

Cu alte cuvinte, un amendament interzice un al treilea mandat la șefia instituției (situație în care se află Chirițoiu), dar alt amendament prevede că actualii membri ai conducerii pot fi propuși în funcții – o situație complicată, care poate vulnerabiliza procesul de numire în funcții.

Conducerea Camerei Deputaților s-a întrunit luni în ședință de urgență a Biroului Permanent și e de așteptat ca proiectul să intre pe agenda ședinței de plen de marți. Camera Deputaților e prima sesizată, proiectul urmând să treacă și de Senat.

De notat că dacă Parlamentul adoptă legea, președintele Iohannis nu mai are nici o cale de atac, pentru că a atacat-o deja la Curtea Constituțională în 2020 și a retrimis-o la Parlament în același an.

Consiliul Concurenței este una dintre puținele instituții care au scăpat controlului total al PSD în epoca Liviu Dragnea. Instituția are un rol-cheie în domeniul economic, avizând majoritatea achizițiilor și fuziunilor dintre companii și controlând companiile bănuite că încalcă legislația anti-monopol.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *