Bulgaria negociază cu România pentru livrările de gaze naturale după 2026. Bucureștiul este gata, dacă va avea un excedent, să livreze și în Bulgaria

Redacția ian. 13, 2023 1 comentarii
Nicolae Ciuca, prim-ministrul Republicii Bulgaria, Kiril Petkov

Bulgaria negociază cu România pentru livrarea de gaze naturale după 2026. Acest lucru a fost anunțat de ministrul bulgar al energiei, Rosen Hristov, în cadrul audierii din Comisia Parlamentară pentru Energie. Acesta a precizat că a purtat deja discuții cu omologul său din România. Bucureștiul este gata, dacă va avea un excedent, să livreze și în Bulgaria, scrie publicația bulgară TRUD, citată de Rador.

Potrivit ministrului, pe 2 februarie va avea loc o întâlnire la Baku, unde se va discuta despre aprovizionarea cu gaze din Azerbaidjan. În prezent, Bulgaria primește de acolo aproximativ 50% din cantitățile necesare.

Ministrul bulgar al energiei a precizat că nu există un acord cu Turcia pentru furnizarea de gaz, ci doar pentru trecerea prin conductele turcești a cantităților agreate de Bulgaria.

„Dacă există o penurie tehnică de capacitate la terminalele grecești, noi am putea să folosim terminale turcești”, a spus Rosen Hristov. El a mai comentat și posibilitatea renegocierii Planului de Redresare și Reziliență pentru a nu se închide în Bulgaria centralele pe cărbune.

Potrivit acestuia, s-a găsit o soluție pentru ca centralele să își reducă emisiile fără a se închide. Se vor amâna concedierile de persoanal pentru cei care lucrează în centralele pe cărbune.

„Planurile teritoriale nu se referă la persoanele care își păstrează locurile de muncă și continuă să lucreze. Acestea sunt pentru persoanele care își pierd locul de muncă și trebuie aduse niște fonduri pentru recalificarea lor”, a spus Rosen Hristov.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *