Bulgaria: Reducerea de un sfert de leva, circa 60 de bani, din prețul carburanților va rămâne și după Anul Nou / În România, guvernul vrea să renunțe la compensarea cu 50 de bani a prețului carburanților

Redacția dec. 22, 2022 1 comentarii
benzina carburant alimentare pompa

Reducerea de un sfert de leva, circa 60 de bani, din prețul carburanților, pentru toate persoanele fizice din Bulgaria va continua să funcționeze și anul viitor. Acest lucru a fost anunțat în această dimineață la televiziunea bTV de către ministrul interimar al Economiei, Nikola Stoyanov, scrie Novinite.com.

Diferența este că acum va fi finanțată din surplusul de profit al companiei Lukoil în Bulgaria și nu de la bugetul de stat, a precizat ministrul. El a reamintit că Lukoil a plătit deja 90 de milioane de leva (46 milioane de euro) ca impozit în avans.

“În viitor, lucrăm pentru ca această măsură să vizeze grupurile cele mai vulnerabile – persoanele cu venituri mai mici, precum și măsuri de compensare pentru transportul public, dar acestea nu au fost încă elaborate”, a precizat Stoyanov.

În România, guvernul ia în calcul să renunțe la compensarea prețului la pompă al carburanților după ce prețurile au scăzut semnificativ, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

Compensarea prețului la carburanți a fost anunțată de guvern în luna iunie, pe fondul creșterii rapide a prețurilor.

Măsura, care inițial trebuia să fie în vigoare trei luni, s-a prelungit până în decembrie.

Prețurile din imagine sunt cele de la stația Petrom din Calea Vitan nr. 49-55.

Comparativ cu luna trecută, scrie peco-online, prețul mediu al unui litru de benzina a scăzut cu 15,3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 55 de lei mai puțin decât în urma cu 30 de zile.

În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 14,2 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 60 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.

România se află pe locul al 3-lea in Uniunea Europeana in topul țărilor cu cea mai ieftină benzina, după Bulgaria și Malta.
În cazul motorinei, țara noastră este situată pe locul 6 între statele Uniunii Europene în ceea ce privește cel mai mic preț la acest tip de combustibil, după Bulgaria, Cehia, Luxemburg, Malta și Portugalia.

sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Romania duduie!
    Mai mult de 4 milioane de familii au doua masini!

    Mai mult de 3 milioane de familii au trei masini!
    Mai mult de 1 milion de familii au mai mult de 5 masini!
    😃

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *