Bulgaria va semna acorduri nucleare cu Westinghouse şi grupul francez EDF 

kozlodui

Bulgaria va semna acorduri privind energia nucleară cu firma americană Westinghouse Electric Company şi grupul francez de utilităţi EDF, a declarat adjunctul ministrului Energiei, Elenko Bojkov, potrivit agenției bulgare de presă BTA, citată de  Reuters.

Bulgaria caută să-şi sporească securitatea energetică după invadarea Ucrainei de către Rusia şi deja a semnat acorduri cu EDF şi Westinghouse pentru livrarea de combustibil nuclear.

Conform BTA, Elenko Bojkov a anunţat că Bulgaria va ajunge la un acord cu Westinghouse Electric pentru construirea a două reactoare AP1000 la centrala nucleară de la Kozlodui. Acelaşi tip de contract va fi semnat cu grupul francez de utilităţi EDF pentru finalizarea a două unităţi cu o capacitate de 1.000 megawaţi (MW) la Belene.

Bulgaria are ca obiect asigurarea unei contribuţii maxime a industriei ţării în contractul cu Westinghouse şi folosirea la maximum a actualei infrastructuri, a precizat adjunctului ministrului Energiei.

Acesta a anunţat că directorul EDF responsabil cu noile reactoare va vizita Bulgaria în 4 aprilie.

Centrala nucleară de la Kozlodui produce aproximativ 35% din electricitatea ţării.

Proiectul Belene a fost anulat şi reluat de câteva ori din anii ‘ 1980. În 2018, Sofia a reluat proiectul, pentru a folosi două reactoare nucleare cumpărate pentru mai mult de 620 milioane de euro de la firma rusă Rosatom drept compensaţie pentru renunţarea la proiectul original din 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *