Bundesbank: Economia germană se îndreaptă spre contracție în primul trimestru

Redacția mart. 20, 2023 1 comentarii
germania, steag germania

Economia Germaniei se va contracta din nou în primul trimestru al anului, iar inflația s-ar putea menține ridicată, chiar dacă majorarea globală a prețurilor va încetini brusc în curând, a declarat Bundesbank într-un raport lunar publicat luni, scrie Reuters.

Cea mai mare economie a Europei s-a contractat cu 0,4% în ultimul trimestru din 2022, iar vastul său sector industrial abia începe să-și revină, în timp ce inflația ridicată apasă puternic asupra consumului.

“Activitatea economică germană va scădea probabil din nou în trimestrul actual”, a declarat Bundesbank. “Cu toate acestea, scăderea va fi probabil mai mică decât în ultimul trimestru din 2022”.

În timp ce o recesiune – două trimestre consecutive de creștere negativă – rămâne cel mai probabil rezultat, piața forței de muncă se dovedește a fi rezistentă, iar banca centrală a declarat că se așteaptă la o evoluție pozitivă continuă pentru ocuparea forței de muncă.

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 350 de puncte de bază din iulie, cel mai rapid ritm înregistrat vreodată, pentru a domoli inflația galopantă, dar creșterea prețurilor ar putea să se mențină peste ținta de 2% până în 2025.

Inflația globală din Germania va scădea probabil în martie, deoarece prețurile ridicate la energie sunt eliminate din cifrele din anul precedent, chiar dacă creșterea prețurilor va rămâne neplăcut de ridicată.

“Acestea fiind spuse, rata de bază se dovedește a fi excepțional de persistentă”, a declarat banca. “Ar putea chiar să crească ușor spre mijlocul anului”.

Inflația de bază din zona euro, care exclude prețurile volatile la alimente și combustibil, a crescut, chiar dacă rata globală a inflației scade, deoarece prețurile ridicate la energie din ultimul an se infiltrează în celelalte costuri și în salarii.

 

Sursa foto: Pexels Ingo Joseph

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *