Când va începe banca centrală americană reducerea injecțiilor de lichiditate în economie? Experții nu se așteaptă la un răspuns după reuniunea de la mijlocul acestei săptămâni

federal reserve Foto: Wikipedia

Reuniunea monetară a Federal Reserve din această săptămână stârnește multe așteptări, dar economiștii nu cred că acesta este momentul în care va fi anunțat calendarul reducerii achizițiilor de active, scrie agenția AFP, citată de publicația boursorama.com.

“În ciuda unei încetiniri semnificative a activității economice (…), Fed va continua să se pregătească pentru reducerea (achizițiilor de active) în cursul reuniunii sale”, consideră Kathy Bostjancic, economist la Oxford Economics.

Aceasta se așteaptă însă ca “decidenții să anunțe oficial planuri de reducere progresivă în cadrul reuniunii din noiembrie și să înceapă reducerea în decembrie sau ianuarie”.

Între o relansare economică afectată de varianta Delta și cifrele dezamăgitoare din august legate de crearea de locuri de muncă, situația este departe de a se îmbunătăți atât de rapid cât estimau unii analiști.

Iar membrii Comitetului monetar al băncii centrale americane vor prefera fără îndoială să câștige câteva săptămâni suplimentare înainte de a reduce injecțiile de lichidități, care au susținut criza legată de pandemie. În ceea ce privește inflația, aceasta rămâne ridicată, dar apar și primele semne de încetinire.

Un comunicat de presă va fi publicat miercuri la ora 14,00 (18,00 GMT) la finalul reuniunii și va fi urmată de o conferință de presă a șefului Fed Jerome Powell.

“Cel puțin un semnal”

“Trenul înăspririi monetare a părăsit deja stația în timpul ultimei reuniuni” a Fed din iulie, comentează Roberto Perli, responsabil pentru politica internațională la Cornerstone Macro.

“Ar trebui să avem cel puțin un semnal care să indice că ne apropiem de începutul înăspririi” politicii monetare, a subliniat el.

Dacă achizițiile de active vor începe în curând să fie reduse, dobânzile de intervenție ar urma să rămână în continuare la nivele excepțional de reduse, în intervalul 0% – 0,25%, stabilit în martie 2020.

La reuniunea din iunie, majoritatea responsabililor Fed anticipau o primă creștere a dobânzilor de intervenție în 2023.

Powell, reconfirmat sau înlocuit?

Membrii Comitetului monetar al Fed vor actualiza de asemenea previziunile economice, în termeni de creștere, piața muncii și inflație.

“Mă aștept în principal la o declarație de statu quo cu o revizuire în scădere a previziunilor din cauza încetinirii creșterii și o ușoară îmbunătățire în ceea ce privește piața muncii”, a comentat economistul Joseph Brusuelas, de la RSM.

În ceea ce-l privește pe Jerome Powell, acesta așteaptă să vadă ce soartă îi rezervă președintele american Joe Biden.

Va fi confirmat pentru un al doilea mandat de patru ani sau va fi înlocuit, cel mai probabil cu singurul guvernator democrat al instituției monetare, Lael Brainard ?

Mandatul său expiră în februarie iar decizia ar urma să fie anunțată în săptămânile următoare.

Tradițional, președintele Fed este reconfirmat pentru un al doilea mandat, dar președintele republican Donald Trump a rupt această tradiție când l-a numit pe Jerome Powell în locul lui Janet Yellen.

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *