Care sunt cele mai bune orașe studențești din lume? Trei centre universitare din România, prinse într-un top internațional/ Cluj-Napoca e orașul cel mai bine plasat din țară

studenti, universitate, academie, absolventi

Cluj-Napoca a fost desemnat și în anul 2023 cel mai bun oraș studențesc al României, conform clasamentului QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți, unde se plasează însă doar pe locul 137 la nivel internațional. În clasament apar, de asemenea, Bucureștiul și Timișoara.

Potrivit informațiilor date recent publicității, în România, prima poziție este ocupată de municipiul Cluj-Napoca (locul 137 la nivel internațional), urmat de București (141 internațional) și Timișoara (151-160 internațional). În total, în clasament au fost incluse peste 160 de orașe, primele zece poziții fiind ocupate de Londra, Tokyo, Seul, Melbourne, Munich, Paris, Sydney, Berlin, Zurich și Boston.

„Faptul că în al doilea an consecutiv orașul Cluj-Napoca ocupă primul loc în România ca cel mai bun centru academic pentru studenți este un lucru foarte important, dar nu neobișnuit. Orașul găzduiește cea mai veche și cea mai mare universitate a țării (UBB) și alte cinci instituții publice de învățământ mai specializate, repere în domeniul lor la nivel național (UMF-Cluj-Napoca, UTCN, USAMV-Cluj-Napoca, UAD și ANMGD), toate reunite în Uniunea Universităților Clujene. Este important să menținem acest standard prin cooperarea dintre universitățile clujene și cu autoritățile locale”, declară președintele Uniunii Universităților Clujene și rectorul UBB, Daniel David.

Clasamentul QS al celor mai bune orașe academice pentru studenți are la bază indicatori academici (rankings), de accesibililitate (affordability) și de calitate a vieții (desirability) și a fost publicat începând din anul 2019.

România a pătruns în clasament în ultimii doi ani, orașul Cluj-Napoca ocupând mereu prima poziție în țară.

Clasamentul QS Best Student Cities prezintă cele mai bune destinații urbane pentru studenții internaționali, pe baza unei game variate de indicatori grupați în șase categorii cheie.

Pentru a fi luat în considerare pentru includere, fiecare oraș trebuie să aibă o populație de peste 250.000 de locuitori și să găzduiască cel puțin două universități incluse în cel mai recent QS World University Rankings®. Pentru indicatorii privind populația, se folosește zona metropolitană, atunci când este posibil.

Cele șase categorii cheie sunt următoarele:

  • Clasamentul universităților
  • Mixul de studenți
  • Dezirabilitate
  • Activitatea angajatorilor
  • Accesibilitate financiară
  • Vocea studenților

Indicatori

Ca exemplu, iată câțiva dintre indicatorii utilizați în cadrul fiecărei categorii.

Clasamentul universităților

Câte universități are orașul care se află în clasamentul QS World University Rankings?

Cât de bine se situează aceste universități în cele mai recente clasamente?

Mix de studenți

Ce proporție din populația orașului este reprezentată de studenți?

Câți studenți internaționali sunt înscriși în oraș?

Cât de incluziv este orașul și țara în care este situat?

Dezirabilitatea

Cât de sigur este orașul?

Care este nivelul de poluare din oraș?

Câți respondenți la sondajul nostru pentru studenți au dorit să studieze în oraș?

Activitatea angajatorilor

Cum este ocuparea forței de muncă pentru tineri în oraș?

Ce părere au angajatorii despre absolvenții produși de universitățile din oraș?

Accesibilitate financiară

Cât costă taxele de școlarizare la universitățile din oraș?

Care este costul vieții pentru studenții din oraș?

Vocea studenților

Ce calificative au acordat studenții orașului în ceea ce privește amabilitatea, durabilitatea, diversitatea și multe altele?

Ce proporție de studenți continuă să locuiască în oraș după absolvire?

Sursa foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *