Ce este criptomoneda Luna, care s-a prăbușit cu 98% peste noapte

Criptomonede

Universul criptomonedelor s-a prăbușit brusc în ultimele săptămâni și sute de miliarde de dolari au fost șterse de pe piețe și din averile criptomiliardarilor. Iar cea mai interesantă prăbușire este a criptomonedei Terra (Luna), care a scăzut cu peste 99% peste noapte și este acum foarte aproape de valoarea de 0 dolari.

Tokenul cripto Terra (Luna) s-a prăbușit de la 120 de dolari la 0,02 dolari, o corecție de 99,9%, din care 99% a avut loc în 48 de ore de la un eveniment de tip „lebădă neagră” (un eveniment extrem de rar, câteodată unic, n.r.) din 11 – 12 mai.

„Mi-am pierdut toate economiile vieții”, a scris un membru Reddit r/TerraLuna. „Cumpărasem Luna la 85 de dolari, nu știu ce să fac.”

Un altul a scris că a pierdut 15.000 de dolari după ce nu și-a vândut participațiile pentru a obține un profit substanțial atunci când cripomoneda se tranzacționa peste 100 de dolari luna trecută.

„Ar fi trebuit să scot bani când era la 100 de dolari, atunci aș fi crescut cu 25.000 de dolari”, a scris utilizatorul Reddit No-Forever. „Dar am devenit lacom în speranța de a obține mai mulți bani, ca să îmi pot permite măcar un avans pentru o casă pentru familia mea. Bănuiesc că nu mai există casă și economii.”

„Am pierdut peste 450.000 de dolari, nu pot plăti banca”, a scris un alt utilizator membru al forumului. „Îmi voi pierde casa în curând. Voi deveni o persoană fără adăpost.”

Ce este Terra (Luna)

Terra este un sistem de plată care rezidă și este construit pe un blockchain. A fost dezvoltat de Terraform Labs din Coreea de Sud, care a fost fondată în 2018 de Do Kwon și Daniel Shin. Do Kwon a fost anterior angajat de Microsoft și Apple și a fondat un startup, Anyfi, care a oferit soluții descentralizate de rețea fără fir. Shin este fondatorul și CEO-ul companiei asiatice de tehnologie de plată Chai – un partener Terra – și a fost co-fondatorul companiei coreene de comerț electronic TMON, cunoscută și sub numele de Ticket Monster.

Terra este o platformă de plată blockchain care a fost creată special pentru un „stablecoin”, adică o monedă stabilă.

Monedele stabile criptomonede urmăresc  automat prețul monedelor sau al altor active, de obicei valute fiat, cum ar fi dolarul american. Acestea sunt concepute pentru a menține un preț stabil, ceea ce le face populare atunci când vine vorba de facilitarea tranzacționării și împrumutării altor active digitale.

Terra este moneda stabilă care urmărește prețul monedelor fiduciare și poartă numele lor. De exemplu, moneda stabilă Terra de bază urmărește prețul drepturilor speciale de tragere ale Fondului Monetar Internațional și se numește TerraSDR sau SDT. Alte monede stabile Terra includ TerraUSD (UST), care urmărește dolarul american și TerraKRW (KRT) care urmărește wonul sud-coreean.

Luna este simbolul monedei stabile Terra. Ea absoarbe volatilitatea prețului monedelor stabile Terra.

De ce s-a prăbușit Terra

De obicei cuplată de dolar, la începutul acestei săptămâni TerraUSD (UST) s-a decuplat de dolar, ceea ce a cauzat prăbușirea sa. De ce a avut loc această prăbușire, nimeni nu știe.

Do Kwon, unul dintre fondatori, nu a dat explicații clare investitorilor și publicului. El doar a scris pe Twitter: „Sunt aproape de a anunța un plan de recuperare pentru $UST. Ține-te bine”. El a continuat cu un thread pe Twitter miercuri, cerând răbdare din partea comunității. „Înțeleg că ultimele 72 de ore au fost extrem de dure pentru voi toți – să știți că sunt hotărât să lucrez cu fiecare dintre voi pentru a trece peste această criză și ne vom construi o cale de ieșire din aceasta”, a scris el. „Ecosistemul Terra este unul dintre cele mai vibrante din industria cripto, cu sute de echipe pasionate care construiesc aplicații care definesc categoria… Revenirea Terra la formă va fi o priveliște de văzut”, a spus el.

Un zvon este că acesta a fost un atac coordonat pentru a exploata Terra și a provoca o prăbușire a Bitcoin, astfel încât unii actori să poată profita pentru a cumpăra la un nivel ieftin, scrie Business2Community.

Presa specializată mai scrie acum că Do Kwon mai a fost în trecut în spatele unui proiect de criptomonede stabile care a eșuat, numit Basis Cash.

Terra s-a clasat la un moment dat printre primele 10 cele mai valoroase criptomonede. Prăbușirea dramatică a însemnat că capitalizarea sa de piață a scăzut de la peste 40 de miliarde de dolari la doar 500 de milioane de dolari, ceea ce a dus la pierderi fără precedent pentru investitorii într-o criptomonedă de top.

Prăbușirea Terra vine pe fondul unei scăderi mai largi a pieței cripto, Bitcoin de exemplu înregistrând o scădere cu peste 50% de la cel mai mare nivel, cel istoric, de aproape 69.000 de dolari din noiembrie.

Acum, însă, investitorii urmăresc cu atenție ce poate însemna prăbușirea Terra pentru alte monede de același tip, monede stabile, care joacă un rol important în ecosistemul cripto și reprezintă aproximativ 13% din capitalizarea pieței cripto.

Tether, cea mai mare monedă stabilă din lume, a scăzut, de asemenea, joi sub valoarea sa de 1 dolar, pe fondul unei panici mai ample pe piețele criptomonedelor.

Căderea TerraUST a intensificat, de asemenea, divergența de opinii asupra diferitelor tipuri de monede stabile și asupra securității lor.

pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.