Ce țări plătesc olimpicilor bonusuri cu șase cifre pentru câștigarea aurului la Jocurile Olimpice 2024

Paris Jocuri Olimpice 2024 (1)

Statele Unite oferă mai puțin de 40.000 de dolari sportivilor care ajung pe podium la Jocurile Olimpice 2024 de vară, dar o delegație asiatică va oferi aproape 800.000 de dolari pentru gloria olimpică, scrie Forbes.

Când LeBron James și echipa națională de baschet masculin a SUA vor intra pe teren duminică, vor concura pentru mai mult decât mândrie națională. Fiecare atlet american care va câștiga o medalie de aur în această vară va primi un bonus de 37.500 de dolari, prin amabilitatea Comitetului Olimpic și Paralimpic al SUA. Și, deși acest lucru nu va face diferența pentru starurile NBA multimilionare (și, în cazul lui James, miliardare), este un avantaj pentru mulți alți sportivi care încearcă să acopere costurile viselor lor olimpice.

Forbes a contactat comitetele olimpice naționale sau ministerele sportului din toate cele 206 țări și teritorii participante și a confirmat că cel puțin 33 vor acorda premii în bani pentru medalii. În cadrul acestui grup, 15 au confirmat că vor plăti peste 100.000 de dolari sportivilor care vor urca pe podium.

Hong Kong, care concurează independent de China la Jocurile Olimpice, ocupă locul 1 în rândul acestor respondenți. Teritoriul oferă 768.000 de dolari pentru o medalie de aur, o performanță realizată doar de două ori de sportivii săi în cele 17 participări ale orașului la Jocurile de vară. De fapt, premiul oferit de Hong Kong pentru o medalie de argint este mai mare decât va plăti oricare dintre celelalte 32 de națiuni pentru victorie – un bonus impresionant de 380.000 de dolari. Pentru comparație, Israel, locul 2, și Serbia, locul 3, vor acorda 275.000 de dolari și, respectiv, 218.000 de dolari pentru sportivii care vor urca pe podium. Toate cele trei delegații au avut un atlet care a câștigat aurul la Jocurile de la Tokyo din 2021.

În multe cazuri, un bonus în numerar pentru medalie este doar un exemplu al modului în care țările își recompensează sportivii de elită. Comitetul Olimpic al SUA , care va plăti, de asemenea, 22.500 de dolari pentru medalia de argint și 15.000 de dolari pentru medalia de bronz, oferă subvenții și beneficii (cum ar fi asigurarea de sănătate) care sunt mai larg disponibile pentru olimpici. Malaezia și Bulgaria oferă indemnizații lunare mai mari de 1.000 de dolari pe viață medaliaților cu aur, în timp ce Chile, Kosovo și Lituania au un beneficiu similar care se încheie până la următoarea Olimpiadă. Noua Zeelandă își structurează plățile ca bonusuri anuale, medaliații cu aur primind 40.000 de dolari anual până la următoarele Jocuri. Și, deși Danemarca acordă doar 15.000 de dolari pentru medalia de aur, premiul este scutit de taxe, un avantaj într-o țară cu una dintre cele mai ridicate rate de impozitare din lume.

Între timp, Polonia oferă o serie de beneficii pe lângă cei aproximativ 82 000 de dolari pe care îi primesc medaliații cu aur. Fiecare medaliat de la Paris va primi un tablou de la artiști polonezi „talentați și respectați”, un diamant cu valoare investițională și un voucher de vacanță pentru două persoane de la o agenție de turism. (Antrenorii au dreptul la aceleași recompense.) În plus, pentru a sărbători 100 de ani de la participarea Poloniei la Jocurile Olimpice, medaliații cu aur la un sport individual vor primi un apartament cu două camere în zona metropolitană a Varșoviei, în timp ce sportivii care se clasează pe primul loc la un sport de echipă vor primi un apartament cu o cameră.

Multe națiuni, inclusiv Norvegia, Islanda și Suedia, nu oferă compensații financiare explicite pentru medalii, deși în unele cazuri oferă alte tipuri de subvenții pentru sportivi. „Dorim ca sportivii noștri să primească tot sprijinul înainte de Jocuri pentru a maximiza posibilitatea succesului olimpic”, a declarat secretarul general al Comitetului Olimpic Suedez, Åsa Edlund Jönsson, pentru Forbes prin e-mail. Același lucru este valabil și pentru Regatul Unit, însă British Athletics, organismul de conducere al echipei naționale de atletism, plătește prime de medalie independent de guvern.

Iată 15 țări și teritorii care oferă premii cu șase cifre pentru medaliații cu aur în sporturi individuale.

Hong Kong: 768.000 de dolari

Hong Kong a adunat șase medalii la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de vară, la Tokyo în 2021, inclusiv o medalie de aur la floretă masculin. Dar chiar dacă sportivii săi nu reușesc să urce pe podium la Paris, teritoriul oferă premii în bani profitabile: aproape 100.000 de dolari pentru un loc patru sau aproape 50.000 de dolari pentru locurile cinci până la opt.

Israel: 275.000 de dolari

Israelul oferă aproximativ 192.000 de dolari pentru medalia de argint și 137.000 de dolari pentru medalia de bronz, astfel încât doar urcarea pe podium înseamnă o plată cu șase cifre – cu excepția cazului în care este vorba de un sport de echipă. Pentru sportivii care concurează în pereche, Israelul acordă fiecăruia 75% din bonus; membrii echipelor de trei sau patru primesc 50%, iar grupurile de cinci sau mai multe primesc câte 40%. Pentru „jocurile cu mingea”, cum ar fi fotbalul, o medalie de aur vine cu aproximativ 275.000 de dolari împărțiți între 18 jucători și șapte membri ai personalului. Toate recompensele sunt scutite de taxe.

Serbia: 218.000 de dolari

Guvernul sârb oferă un bonus în bani pentru medaliați, dar beneficiile de a ajunge pe podium nu se opresc aici. Sportivii care obțin medalia de aur, argint sau bronz sunt eligibili pentru o pensie națională, care intră în vigoare la vârsta de 40 de ani și este plătită lunar. Aceasta este o veste bună pentru Novak Djokovic, în vârstă de 37 de ani, care dorește să adauge o medalie olimpică la tenis masculin la bronzul din 2008 în vitrina sa de trofee deja plină.

Malaezia: 214.000 de dolari

Pentru sportivii care reprezintă Malaezia, plățile pentru medalii acoperă o plajă largă. Medalia de aur aduce peste 200.000 de dolari, în timp ce medaliații cu bronz primesc 10% din această sumă. Indiferent de locul ocupat pe podium, concurenții malaezieni au dreptul la o pensie pe viață, care variază între aproximativ 400 și 1.100 de dolari pe lună.

Italia: 196.000 de dolari

Italia nu împarte bonusurile pentru medaliile din sporturile de echipă, fiecare atlet primind aproximativ 196.000 de dolari pentru aur, 98.000 de dolari pentru argint și 65.000 de dolari pentru bronz – la fel ca un atlet din sportul individual. În cazul în care performanțele națiunii se aseamănă cu cele de la ultimele Jocuri Olimpice de vară, s-ar putea ajunge la o sumă considerabilă de prime: Italia a avut 13 echipe medaliate la Jocurile de la Tokyo în 2021.

Lituania: 182.000 de dolari

Guvernul lituanian își plătește atât sportivii, cât și antrenorii pentru medalii și stabilește aceste cifre pe baza „prestației sociale de bază”, o sumă lunară utilizată în calculul asigurărilor sociale. Există și alte avantaje olimpice. De exemplu, Lituania plătește chirie pentru medaliații săi după ce aceștia își încheie cariera sportivă.

Moldova: 171.000 de dolari

Chiar și o clasare pe locul opt înseamnă un bonus pentru un atlet moldovean, guvernul acordând aproximativ 11.000 $. Cu toate acestea, atingerea podiumului duce la cel puțin de 10 ori această sumă. Moldova a obținut o singură medalie la ultimele Jocuri Olimpice, bronz la canotaj masculin.

Letonia: 155.000 de dolari

Letonia oferă cu generozitate bonusuri sportivilor săi până la locul șase. În timp ce aurul primește aproximativ 155.000 de dolari, fiecare loc descrescător primește 60% din marca anterioară, astfel încât argintul se ridică la aproximativ 93.000 de dolari, iar bronzul la aproximativ 56.000 de dolari. Aceeași regulă se aplică bonusurilor de echipă, deși pentru aur, Letonia acordă o sumă forfetară de aproximativ 470.000 de dolari pentru toți sportivii concurenți, antrenori și personalul de sprijin.

Ungaria: 154.000 de dolari

În plus față de un bonus lucrativ pentru medalia de aur, Ungaria are una dintre cele mai generoase oferte pentru medalia de bronz, aproximativ 88.000 de dolari. Aceasta este o veste bună pentru echipele de polo pe apă ale țării, care au obținut bronzul atât la masculin, cât și la feminin, la Jocurile de la Tokyo din 2021.

Bulgaria: 139.000 de dolari

Sportivii din sporturile individuale au un ușor avantaj în ceea ce privește câștigurile conform structurii bonusurilor pentru medalii din Bulgaria, care oferă aproximativ 111 000 de dolari pentru argint și 83 000 de dolari pentru bronz, în plus față de 139 000 de dolari pentru aur. Echipele cu mai mult de doi sportivi recompensează 70% din lista lor cu 90% din bonusurile individuale, în timp ce restul de 30% primesc 50% din cifrele prezentate.

Ucraina: 125.000 de dolari

Douăzeci și nouă de sportivi au urcat pe podium pentru Ucraina la ultimele Jocuri de vară, atât în competițiile individuale, cât și în cele pe echipe, țara adunând 20 de medalii. Totuși, doar una dintre acestea a fost de aur, la lupte greco-romane masculine.

Kosovo: 120 000 de dolari

Pentru medaliile de aur, sportivii kosovari primesc bonusuri atât de la ministerul sportului din țară, cât și de la comitetul olimpic național. Aceștia pot câștiga și mai mult cu o performanță record la Jocurile de vară. Ministerul Sportului din Kosovo va acorda aproximativ 218 000 de dolari unui atlet care stabilește un record într-un sport individual și aproximativ jumătate din această sumă dacă acest lucru se întâmplă într-un sport de echipă.

Estonia: 109.000 de dolari

Succesul de la Jocurile Olimpice are un efect de propagare pentru sportivii estonieni, ale căror stipendii din programul olimpic al țării primesc un impuls de la o performanță în top 10 la Jocuri. De exemplu, în plus față de bonusul în numerar de aproximativ 109 000 de dolari pentru o medalie de aur, o victorie ar duce la aproximativ 7 000 de dolari în plăți lunare pentru următorii doi ani. Antrenorii sunt, de asemenea, eligibili pentru a primi o recompensă, care este limitată la jumătate din bonusul unui atlet.

Republica Cehă: 103.000 de dolari

În mod tradițional o putere în tenisul feminin, Republica Cehă va fi fără medaliata de argint de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce Markéta Vondroušová s-a retras de la eveniment înainte de Paris. Dar cu Barbora Krejcikova, campioana de la Wimbledon din 2024 și jumătate din perechea câștigătoare la dublu de la ultimele Jocuri, națiunea are încă o șansă de a cuceri aurul.

Spania: 102.000 de dolari

În timp ce un aur olimpic îi aduce unui atlet spaniol șase cifre într-un sport individual, nu același lucru se întâmplă în cazul competițiilor pe echipe. Membrii echipelor formate din două persoane primesc aproximativ 82.000 de dolari, în timp ce grupurile de trei sau mai multe primesc aproximativ 54.000 de dolari fiecare. La ultimele Jocuri Olimpice, Spania a avut șase echipe medaliate, inclusiv aurul la proba mixtă de tir la trap.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.