Cele opt proiecte care leagă Oltenia de restul țării. Drumul expres Craiova – Târgu Jiu a trecut de primul hop

traseu drum expres Craiova - Targu Jiu sursa CNAIR

Compania Națională de Autostrăzi (CNAIR) a semnat miercuri contractul pentru proiectarea drumului expres Craiova – Târgu Jiu, cu valoare de 20 milioane lei și termen de finalizare un an și 8 luni, potrivit unui comunicat oficial. Drumul va avea circa o sută de km, cu două benzi pe sens.

Câștigătorul contractului este Asocierea Egis România – Search Corporation, iar contractul este finanțat din fonduri UE. Firmele trebuie să realizeze Studiul de Fezabilitate, Proiectul Tehnic de Execuție și documentația de atribuire a contractului de execuție lucrări.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat tot miercuri că pentru Oltenia sunt în lucru 8 proiecte majore de infrastructură: 6 proiecte rutiere și 2 proiecte feroviare. Iată lista acestora și stadiul în care se află:

– Drumul expres Craiova – Târgu Jiu
Miercuri a fost semnat contractul proiectarea „la cheie” (studii geotehnice, arheologice, topografice, de mediu, avize, acorduri, autorizații). Drumul expres are separatoare de sens, 2 benzi pe sens, noduri denivelate și nu mai tranzitează localitățile.

– Drumul expres Craiova – Pitești
Lotul 1 al drumului expres Craiova – Pitești este deblocat, după ce Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o hotărâre pentru exproprierea ultimilor 3 km ai lotului, potrivit lui Cătălin Drulă. Pe tronsonul 2 de 40 km, lucrările sunt la 65% stadiu fizic, constructorul lucrează și până la finalul anului această variantă ocolitoare pentru municipiile Balș și Slatina va fi dată în trafic.  Pe tronsonul 3 de 31,7 km, CNAIR a emis săptămâna trecută autorizația de construire, lucrările urmând să se finalizeze în 2022, iar pe tronsonul 4 e așteptată soluționarea contestațiilor pentru a putea semna contractul de execuție.

– Centura municipiului Tg. Jiu
Startul lucrărilor a fost la începutul lunii martie. Pentru acest proiect mult întârziat, unde lucrările au fost abandonate la 40% stadiu fizic în urma rezilierii din 2018 a contractului anterior, ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie. Anul viitor, conform contractului, cei 20 de km ai centurii vor fi gata, susține ministrul Transporturilor.

– Drumul rapid Craiova – Lugoj
CNAIR va lansa în această primăvară licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic al drumului rapid Craiova – Lugoj, pe o lungime de aproximativ 250 km. Drumul va conecta Oltenia și sudul țării la rețeaua europeană de transport rutier.

– Centura Craiova Sud
Proiectul de 10 km se află în licitație pentru construcție – procesul a fost demarat în 19 februarie și la finalul lunii ar trebui să fie deja ofertele depuse. Conform contractului, perioada pentru execuția lucrărilor este de 15 luni, iar valoarea acestuia este estimată la 142 de milioane de lei.

– DN 66 Târgu Jiu – Petroșani
Acum trei săptămâni au început lucrările pentru construcția unui pod nou peste Râul Jiu și a unei parcări în apropierea Mănăstirii Lainici, vitală pentru fluidizarea traficului din zonă.

– Calea ferată București – Craiova: Ministrul Drulă anunță că a cerut CFR SA ”să lucreze cu prioritate la ridicarea principalelor restricții și limitari de viteză, pentru a reduce timpul de călătorie care acum este de aproximativ 3h30m”.

– Calea ferată Craiova – Caransebeș: În acest an va fi finalizat studiul de fezabilitate pentru modernizarea coridorului feroviar, urmând licitația pentru execuția lucrărilor. Este un proiect prin Connecting Europe Facility.

Foto: Traseul drumului expres Craiova – Târgu Jiu (Sursa: CNAIR)

Foto: Traseul drumului expres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *