Centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria a semnat un contract cu Westinghouse pentru furnizarea de combustibil nuclear / Centrala produce 35 la sută din electricitatea Bulgariei și folosește combustibil din Rusia

Redacția dec. 23, 2022 0 comentarii
kozlodui

Centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria și Westinghouse Electric Sweden AB au semnat joi un contract de furnizare de combustibil nuclear proaspăt pentru unitatea 5 de 1000 de megawați a centralei nucleare, pentru o perioadă de 10 ani, scrie Novinite.com.

Acesta este primul pas în diversificarea aprovizionării cu combustibil nuclear, care până acum provenea doar din Rusia, notează Reuters. Westinghouse Electric Sweden AB este divizia europeană a companiei americane Westinghouse. Centrala nucleară de la Kozlodui produce aproximativ 35% din energia electrică a țării și folosește combustibil nuclear furnizat de compania rusă de stat “Rosatom”.

Contractul îndeplinește programul centralei nucleare Kozlodui convenit cu Agenția de Aprovizionare (ESA) a Euratom pentru diversificarea aprovizionării cu combustibil nuclear proaspăt și în conformitate cu decizia Adunării Naționale din 9 noiembrie 2022 de a accelera procesul de asigurare a unui furnizor alternativ.

Un acord similar este în curs de pregătire cu compania franceză “Framatom” pentru furnizarea de combustibil pentru cealaltă unitate de 1000 de megawați a centralei nucleare de la Kozlodui. Autoritățile bulgare dau asigurări că în acest fel s-ar obține o diversificare completă și o securitate a aprovizionării din două surse independente, altele decât cele rusești.

Ministrul interimar al Energiei, Rosen Hristov, a dat asigurări, în ceea ce privește securitatea, că nu există niciun risc de nefuncționare a combustibilului nuclear și că funcționarea acestuia va fi sigură. Se așteaptă ca noul combustibil nuclear să fie utilizat de la jumătatea anului 2024.

El a definit semnarea contractului ca fiind un pas important în direcția diversificării aprovizionării cu combustibil nuclear, atât în ceea ce privește implementarea strategiei europene, cât și în ceea ce privește punerea în aplicare a deciziei parlamentului.

“În momentul de față avem un parteneriat, un acord care este extrem de bun și benefic pentru țara noastră, condițiile la care am ajuns pentru aceste luni în care suntem la putere sunt o securitate a aprovizionării. Cu Westinghouse avem acum un aranjament de furnizare a combustibilului nuclear, îndeplinim în totalitate angajamentul față de Agenția Europeană pentru Diversificare, iar asta în plin plus pentru noi”, a menționat Hristov.

El a subliniat că guvernul interimar a garantat, de asemenea, securitatea aprovizionării cu combustibil nuclear, deoarece în prezent orice aprovizionare din Rusia este imposibilă, inclusiv cea cu combustibil nuclear.

“Cu ocazia speculațiilor privind condițiile financiare, vreau să spun că, datorită negocierilor, condițiile economice au fost îmbunătățite, prețul din iulie a fost redus – vorbim de o reducere procentuală cu două cifre a prețului”, a asigurat el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *