CFR Călători primește „ajutor de Covid” de 160 de milioane de lei. Ministrul Cătălin Drulă spune că banii ar putea veni la rectificarea bugetară

CFR Calatori

Compania CFR Călători ar urma să primească un „ajutor de Covid” de 160 de milioane de lei, aceasta fiind una dintre măsurile pentru redresarea operatorului feroviar naţional. Banii ar urma să intre în conturile CFR Călători la rectificarea bugetară, a anunţat, într-un interviu la Antena 3, Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

„La CFR Călători, foarte recent am numit un nou manager din privat. Împreună cu Consiliul de Administraţie, Ovidiu Vizante trebuie să vină până la sfârşitul lunii cu un plan de restructurare. La fel ca în cazul altor companii care depind de traficul de pasageri, şi CFR Călători a avut pierderi foarte mari din cauza pandemiei. Nimeni nu neagă că sunt şi probleme structurale, dar pentru companiile din subordinea Ministerului, atunci când nu se călătoreşte, au pierderi mari. Ne-am adresat cu un memorandum de ajutor COVID, vrem să luăm aceste 160 de milioane care să compenseze pierderile. Este în discuţii cu Ministerul Finanţelor, probabil la rectificare”, a precizat ministrul Cătălin Drulă în interviu.

CFR Călători, pierdere de peste 300 de milioane lei în 2020

CFR Călători a încheiat 2020 cu o pierdere de peste 300 de milioane de lei, faţă de 580 de milioane cât se estima la începutul anului. Operatorul feroviar are, totodată, şi datorii de 200 de milioane de lei către CFR Infrastructură, în mare parte din taxa pentru utilizarea infrastructurii (TUI).

Compania CFR Călători are nevoie de o viziune de dezvoltare modernă, adaptată acestui deceniu, iar transportul feroviar trebuie să redevină atractiv pentru români și trebuie să poată reprezenta o alternativă ecologică la transportul auto, anunţa Ministerul Transporturilor după numirea noului director general la CFR Călători.

Printre priorităţile noii conduceri executive se menţionează: digitalizarea proceselor companiei; simplificarea proceselor de achiziționare a biletelor; extinderea serviciilor adiționale transportului de călători, de exemplu transportul de biciclete; creșterea parcului de vagoane-cușetă și de dormit şi pachete de călătorii pentru facilitarea transportului lucrătorilor către centre industriale.

Concedierile de la CFR Marfă, în această vară

Ministrul Transporturilor nu a anunţat şi numărul angajaţilor care urmează să fie concediaţi de la CFR Călători (compania are aproximativ 11.800 de angajaţi), însă pentru CFR Marfă disponibilizările sunt deja aprobate (1.400 de angajaţi) şi vor începe la vară.

Sursa foto: Facebook/CFR Călători

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *