Chimcomplex a inaugurat o instalație de producție polioli, cu ajutorul căreia va atinge 9% din producția europeană de polioli. Investiția se ridică la peste 40 de milioane de euro

Chimcomplex Olchim Râmnicu Vâlcea Sursa foto: Facebook / Chimcomplex

Combinatul chimic Chimcomplex Borzești, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunțat joi că a inaugurat astăzi la Râmnicu Vâlcea o instalație de producție polioli speciali, după o investiție de 40 milioane de euro, parte dintr-un proiect de 101 milioane de euro.

Instalația mărește capacitatea de producție de polioli la peste 187.000 de tone pe an. Adică în România se va produce aproape 9% din producția europeană de polioli, ceea ce va aduce compania pe locul 6 în topul producătorilor din Europa, potrivit unui comunicat al companiei trimis la Bursa de Valori București.

Nouă instalație de polioli speciali, care este parte integrantă a platformei Oltchim, este proiectată să aibă caracteristici performanțe din punct de vedere al eficienței energetice, digitalizarii și eliminării deșeurilor de fabricăție.

Capacitatea de producție anuală a noii instalații este echivalentă cu 3.500 km liniari de noi saltele flexibile de 2mx2m. Poliolii produși la Râmnicu Vâlcea vor fi utilizați atât pentru piață locală, cât și pentru export.

Nouă instalație se întinde pe o suprafață de 5,6 Ha și are o capacitate de 4 ori mai mare decât cea a fabricii de polioli speciali existente.

Instalația are 12 reactoare de sinteză eficiente energetic, în care se vor produce și poliolii verzi care utilizează ca materie primă CO2, reducând astfel amprenta de dioxid de carbon a României.

Principalele utilizări ale poliolilor produși aici sunt spumele flexibile și semiflexibile, spumele rigide, agenții de etanșare, cernelurile, elastomerii și adezivii. Cea mai mare parte a producției de polioli devine ulterior componente ale automobilelor, ale panourilor termoizolante sau piele ecologică, mobilier, saltele, izolații, etc.

Investiția în nouă unitate de producție a fost susținută din fonduri proprii și va fi amortizată în maxim patru ani, estimează compania.

Chimcomplex este o companie chimică specializată în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli, cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. În anul 2021 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.

Sursa foto: Facebook / Chimcomplex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *