China acuză Australia de „discriminare ideologică” și suspendă un acord economic semnat cu Canberra

Opera din Sydney

China a anunțat joi suspendarea parțială a cooperării economice cu Australia, pe fondul tensiunilor puternice cu Canberra, care a anunțat luna trecută că dorește să revoce un acord privind proiectul chinezesc al Noului drum al mătăsii, potrivit Le Figaro.

Austrlia „încearcă să perturbe schimburile și cooperarea normale cu China printr-o mentalitate de război rece și discriminare ideologică”, a afirmat într-un comunicat puternica agenție de planificare a Chinei (NDRC). Beijingul a decis să suspende pe termen nedefinit „Dialogul economic strategic chino-australian” și „toate activitățile” aferente.

Tensiunile dintre cele două țări nu încetează să crească din 2018 din cauza disputelor legate de un număr tot mai mare de subiecte, de la tehnologia 5G, criza din Hong Kong și până la originea coronavirusului. În acest context deja tensionat, guvernul australian a anunțat luna trecută că dorește să rezilieze un acord semnat de statul Victoria (sud-est) pentru intrarea în proiectul Noilor drumuri ale mătăsii. Lansat în 2013 la inițiativa președintelui chinez Xi Jinping, acest proiect vizează îmbunătățirea legăturilor comerciale dintre Asia, Europa și Africa prin construcția de noi porturi, căi ferate, aeroporturi sau parcuri industriale.

Relațiile din Beijing și Canberra s-au deteriorat și mai mult după ce premierul australian Scott Morrison a cerut anul trecut o anchetă internațională privind originile Covid-19. China a considerat apelul drept ostil și cu motivații politice. Drept urmare, China, țara în care a apărut coronavirusul, a adoptat o serie de măsuri de retorsiune pentru peste zece produse australiene, printre care carnea de vită și vinul.

Canberra a adoptat anul trecut noi legi care îi permit anularea oricărui acord care este considerat o amenințare pentru siguranța națională semnat între reprezentanții unui stat australian și terțe țări. Potrivit constituției australiene, guvernul federal este responsabil pentru afacerile externe și apărarea statelor.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.