Cifra de afaceri ale companiilor din serviciile de piaţă a crescut cu 15,4%, în primele şapte luni ale anului

Redacția sept. 22, 2023 0 comentarii
calcule bugete bani

Afacerile rezultate din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor au crescut cu două cifre, în primele şapte luni ale anului, atât ca serie brută,cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Agerpres.

Conform statisticii oficiale, în intervalul 1 ianuarie – 31 iulie 2023, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, ca serie brută, s-a majorat cu 15,4%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, datorită creşterilor înregistrate astfel: alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+19,9%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+18,4%), activităţile de transporturi (+12,1%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+5,9%) şi activităţile de comunicaţii (+3,9%).

De asemenea, ca serie ajustată, serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor au raportat afaceri în urcare cu 16,5%, de la un an la altul.

Datele INS relevă faptul că, în iulie 2023 vs iulie 2022, cifra de afaceri pe acelaşi segment a crescut cu 12%, ca serie brută, ca urmare a rezultatelor consemnate în activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+23,9%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+17,4%), activităţile de comunicaţii (+4,3%) şi din activităţile de transporturi (+3,1%). Pe de altă parte, activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe au scăzut cu 3,6%.

În acelaşi timp, afacerile din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată, au crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 12,4%, în iulie anul curent faţă de iulie 2022.

De la lună la lună, în iulie, cifra de afaceri obţinută din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, ca serie brută, a scăzut cu 1,1%, pe fondul diminuării afacerilor din activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-24,9%) şi din activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-7,9%). Creşteri au înregistrat activităţile de transporturi (+1,2%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+0,5%) şi activităţile de comunicaţii (+0,2%).

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile pe acest segment au crescut, în termeni nominali, pe ansamblu, cu 1,2%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *