Incertitudinea economică din ultimele luni și prețurile tot mai mari din restaurante îi determină pe mulți să se gândească de două ori înainte să ia masa în oraș, scriu Știrile ProTV.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
De la începutul anului s-a micșorat și bacșișul lăsat de clienți, iar clasicul 10% din notă s-a transformat în 5% sau deloc.
Deși mișună constant printre mese, ospătarii nu mai sunt atât de bine recompensați de clienți.
În ultima perioadă, de când cuantumul notei de plată a crescut, mulți simt că nu mai au de ce să dea un leu în plus.
Costă peste 50 de lei o salată, iar o porție de paste sau de risotto, 70. În aceste condiții, cei 10% lăsați bacșiș în mod normal de clienți se simt în cheltuiala finală. Deja, de la începutul anului, mulți au rărit vizitele la restaurant, cu toate că în ultimii ani tendința a fost de creștere.
Ionuț Berbecaru, reprezentantul unei platforme de rezervări: „Restaurantele pe care le-am investigat noi, cel puțin, încasează cu 5% mai mult, însă notele închise sunt cu 8% mai puține. Ceea ce arată clar un motiv de îngrijorare în privința industriei sau ce s-ar putea întâmpla de acum înainte. Cota de TVA mărită nu ar putea să lase restaurantele decât să crească prețurile pentru a putea funcționa în continuare.”
De mai bine de doi ani, fiecare leu pe care îl primesc ospătarii în plus față de consumația propriu-zisă este impozitat și trebuie să apară obligatoriu pe nota de plată. Doar că, potrivit unor deputați, anul trecut s-au colectat din bacșiș puțin peste 20 de milioane de lei. Asta în condițiile în care ținta autorităților era de 100 de milioane de lei.