Incertitudinea economică din ultimele luni și prețurile tot mai mari din restaurante îi determină pe mulți să se gândească de două ori înainte să ia masa în oraș, scriu Știrile ProTV.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

De la începutul anului s-a micșorat și bacșișul lăsat de clienți, iar clasicul 10% din notă s-a transformat în 5% sau deloc.

Deși mișună constant printre mese, ospătarii nu mai sunt atât de bine recompensați de clienți.

Analize Economedia

România-Ungaria steaguri
un programator lucreaza la un laptop
adrian-dragos-paval-dedeman
economie calcule
somer calculator
burse, piete, multipli
bani, lei, economie, finante, deficit, inflatie
armata romana, capu midia, romania, nato, militari, soldati, antrenament, exercitiu militar, himars, rachete, sisteme de aparare aeriana
auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
transport
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
linie asamblare Dacia
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA

În ultima perioadă, de când cuantumul notei de plată a crescut, mulți simt că nu mai au de ce să dea un leu în plus.

Costă peste 50 de lei o salată, iar o porție de paste sau de risotto, 70. În aceste condiții, cei 10% lăsați bacșiș în mod normal de clienți se simt în cheltuiala finală. Deja, de la începutul anului, mulți au rărit vizitele la restaurant, cu toate că în ultimii ani tendința a fost de creștere.

Ionuț Berbecaru, reprezentantul unei platforme de rezervări: „Restaurantele pe care le-am investigat noi, cel puțin, încasează cu 5% mai mult, însă notele închise sunt cu 8% mai puține. Ceea ce arată clar un motiv de îngrijorare în privința industriei sau ce s-ar putea întâmpla de acum înainte. Cota de TVA mărită nu ar putea să lase restaurantele decât să crească prețurile pentru a putea funcționa în continuare.”

De mai bine de doi ani, fiecare leu pe care îl primesc ospătarii în plus față de consumația propriu-zisă este impozitat și trebuie să apară obligatoriu pe nota de plată. Doar că, potrivit unor deputați, anul trecut s-au colectat din bacșiș puțin peste 20 de milioane de lei. Asta în condițiile în care ținta autorităților era de 100 de milioane de lei.