CNAIR riscă să piardă o finanțare europeană de 30 de milioane de euro pentru Centura Bârlad. Contractul pentru centura de 11 km este semnat din 2018, dar lucrările sunt blocate de anul trecut la doar 32%

Centura Bârlad

Compania de Drumuri riscă să piardă o finanțare europeană de aproape 30 de milioane de euro pentru Centura Bârlad, contract de proiectare și execuție semnat în 2018 și blocat de mai multe luni la doar 32% stadiu fizic de execuție.

Centura Bârlad pe traseul DN 24 Tișița – Vama Albița (cel mai important punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova) are o lungime de 11 kilometri și un termen-limită de finalizare iunie 2022, dar proiectul de 186 milioane lei din care 134 milioane lei bani europeni riscă să nu fie terminat nici anul viitor când expiră finanțarea prin Programul European Infrastructură Mare (POIM).

Constructorul din România nu mai poate susține lucrările, iar o variantă pentru reluarea proiectului este continuarea șantierului cu un alt antreprenor/subcontractor.

Lucrările pe care CNAIR le-a atribuit unui constructor din România sunt blocate din noiembrie 2021, spune, după o verificare pe șantier, Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Sorin Grindeanu .

„Am făcut o deplasare la Bârlad, unde mai bine de șase ore am analizat împreuna cu primarul acestui oraș, dl Dumitru Boroș și echipa tehnică formată din ing. Cezar Chiper-director tehnic Primăria Bârlad, ing. Cătălin Iordache-consultant specialitate DRDP Iași, ing. Gheorghe Borta-șef șantier și ing. Mihai Nistor, situația actuală a șantierului – centura ocolitoare Bârlad.

Situație teren:
În luna August 2021 lucrările au fost încetinite, iar în Noiembrie 2021 blocate.
Pentru a nu pierde finanțarea prin POIM, în acest moment CNAIR studiază mai multe variante pentru deblocare.
Personal consider că este obligatoriu reluarea lucrărilor, mai ales că au fost finalizate lucrările de îmbunătățire a terenului pe tot profilul longitudinal al centurii, au fost atacate toate lucrările de artă (4 poduri, 3 pasaje), inclusiv 2 noduri și 2 parcări, dar și realizarea unui volum important de umpluturi în profilul longitudinal al centurii, inclusiv montarea unei stații de betoane și sortare.
Fișă Tehnică:
1.Constructor Concept Infrastrade + Tehnic Asist Botoșani.
2. Contract semnat în Octombrie 2018
3. Fidic Galben- Proiectare +Execuție
4. Lungime centură ocolitoare- 11,281 km
5. Valoare 223.672.793 lei inclusiv TVA
6. Finanțare prin POIM 2014-2020 și buget
7. Executat 32% din total lucrări conform contract.
8. Achitat 24% din total lucrări executate”, a transmis Urtoi.
Video cu șantierul abandonat al Centurii Bârlad, aici.

Lucrările pentru finalizarea centurii Bârlad au început în vara anului 2020 cu termen de execuție 22 de luni. „Inaugurarea” șantierului s-a făcut în prezența fostului ministru al Transporturilor, Lucian Bode, după cum preciza CNAIR într-un comunicat de presă: „În această după-amiază, reprezentanții CNAIR și cei ai antreprenorului au semnat documentele de predare a amplasamentului în vederea începerii lucrărilor la Varianta Ocolitoare a municipiului Bârlad. Semnarea a avut loc în prezența ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a directorului general al CNAIR, dna Mariana Ioniță, a directorului general regional al DRDP Iași, Dănuț Pilă, alături de reprezentanți ai constructorului și ai municipalității bârlădene.

Reamintim că ofertantul declarat câștigător al contractului de proiectare și execuție pentru acest obiectiv este Asocierea Tehnic Asist SRL – Tass Infra Logistic SRL. Obiectul contractului îl reprezintă proiectarea și execuția lucrărilor pentru Varianta de Ocolire a municipiului Bârlad – Varianta de Est, care se desfășoară între DN 24, la intrarea în Bârlad, și DN 24, la ieșire din Bârlad spre Vaslui, în lungime de 11,28 km. Valoarea contractului este de 132.050.652,68 LEI fără TVA, durata de realizare fiind de 30 luni, din care 8 luni pentru activitatea de proiectare și 22 luni pentru execuția lucrărilor”.

Comentarii

 1. CNAIR trebuie sesfiintata!
  Pentru inutilitate!
  Grindeanu se aude?
  Sau nu ai unde sa i-i mai pui pe membrii tai din CA a CNAIR?
  La brutarie cu ei!
  😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.