Comisia Europeană a revizuit normele privind ajutoarele de stat pentru proiectele importante de interes  comun

Redacția nov. 25, 2021 0 comentarii
uniunea europeana

Comisia Europeană a adoptat, joi, o comunicare revizuită referitoare la normele privind ajutoarele de stat aplicabile proiectelor importante de interes european comun, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Acestea trebuie să implice în mod normal cel puţin patru state membre.

Comunicarea privind proiectelor importante de interes european comun (PIIEC) revizuită se va aplica de la 1 ianuarie 2022. Aceasta stabileşte criteriile pe baza cărora Comisia evaluează sprijinul acordat de statele membre pentru PIIEC transfrontaliere care depăşesc disfuncţionalităţile pieţei şi permit inovarea revoluţionară în sectoare şi tehnologii cheie, precum şi investiţii în infrastructură, cu efecte de propagare pozitive pentru economia UE în general.

“Normele noastre privind ajutoarele de stat aplicabile proiectelor importante de interes european comun permit statelor membre şi industriei să investească împreună în inovaţii şi infrastructuri revoluţionare. Ele fac acest lucru atunci când piaţa în sine nu răspunde aşteptărilor, deoarece riscurile sunt prea importante pentru un singur stat membru sau o singură întreprindere. Aceste proiecte trebuie, de asemenea, să aducă beneficii economiei UE în sens larg. În urma unui amplu proces de consultare, am adus modificări specifice normelor noastre pentru a spori şi mai mult deschiderea PIIEC şi pentru a facilita participarea întreprinderilor mici şi mijlocii”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.

Comunicarea revizuită privind PIIEC include o serie de ajustări specifice pentru a reflecta experienţa dobândită precum şi pentru a alinia normele relevante la priorităţile actuale ale UE.

În primul rând, comunicare prevede că proiectelor importante de interes european comun trebuie să implice în mod normal cel puţin patru state membre şi impun ca PIIEC să fie concepute într-un mod transparent şi incluziv. În acest fel, toate statele membre sunt informate cu privire la posibila lansare a unui PIIEC, de exemplu prin intermediul contactelor şi al reuniunilor pregătitoare, şi că li se oferă posibilitatea de a participa dacă sunt interesate.

De asemenea, este facilitată participarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) în cadrul PIIEC şi sporeşte beneficiile implicării acestora, prin facilităţi specifice pentru evaluarea compatibilităţii ajutorului acordat IMM-urilor, cum ar fi posibilitatea ca întreprinderile mai mici să aibă o contribuţie proprie la proiecte mai limitată decât cea cerută în general. Comunicarea revizuită încurajează, de asemenea, colaborările dintre întreprinderile mai mari care participă la un PIIEC şi IMM-uri.

În plus, comunicarea aliniază obiectivele la priorităţile actuale ale UE. În acest sens, de exemplu, pentru a sprijini strategiile de mediu ale UE şi pentru a accelera tranziţia verde a UE, Comunicarea revizuită privind PIIEC prevede obligaţia statelor membre de a furniza dovezi privind conformitatea proiectelor notificate cu principiul de “a nu aduce prejudicii semnificative”. Totodată, comunicarea revizuită privind PIIEC clarifică criteriile pentru combinarea fondurilor UE cu cele naţionale.

În acelaşi timp, comunicarea revizuită confirmă cerinţa ca PIIEC să producă efecte de propagare pozitive semnificative în întreaga UE şi menţine, de asemenea, garanţii solide pentru a se asigura că ajutorul este limitat la ceea ce este necesar şi pentru a preveni denaturarea nejustificată a concurenţei.

Proiectele importante de interes european comun (PIIEC) sunt proiecte transfrontaliere revoluţionare ambiţioase de inovare şi infrastructură desfăşurate de statele membre, care pot contribui în mod semnificativ la realizarea strategiilor UE, inclusiv a Pactului verde european şi a strategiei digitale, generând, în acelaşi timp, efecte de propagare pozitive care se fac resimţite şi în afara statelor membre participante, la nivelul economiei UE şi al cetăţenilor săi în sens larg.

Recent, Comisia Europeană a aprobat primul proiect transfrontalier de infrastructură inteligentă (“smart grid”) al României, dezvoltat în parteneriat de către Delgaz Grid SA, compania de distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, parte a grupului E.ON, CNTEE Transelectrica SA, operatorul naţional de transport şi sistem, şi MAVIR, operatorul de transport maghiar.

Cea de-a 5-a listă PCI cuprinde 98 de proiecte: 67 în domeniul transportului şi stocării energiei electrice, 20 în domeniul gazelor naturale, 6 proiecte de reţele de CO2 şi 5 proiecte de reţele de distribuţie energie electrica inteligente. De asemenea, lista a 5-a PCI cuprinde încă 4 proiecte de interes comun dezvoltate de CNTEE Transelectrica SA, parte a Clusterului România – Serbia “Mid Continental East Corridor”, incluzând: Linia de Interconexiune dintre Reşiţa (RO) şi Pancevo (RS), Linia Internă dintre Porţile de Fier şi Reşiţa, Linia Internă dintre Reşiţa şi Timişoara/Sacalaz, precum şi Linia Internă dintre Arad şi Timişoara/Sacalaz.

sursa foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *