Comisia Europeană amendează Apple cu peste 1,8 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața distribuției de aplicații de streaming muzical prin App Store

apple, iphone 14, gigant tehologic, smartphone, sua, american, tehnologie Sursa foto: Unsplash / Thai Nguyen

Comisia Europeană a amendat Apple cu peste 1,8 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața distribuției de aplicații de streaming muzical către utilizatorii de iPhone și iPad (“utilizatorii iOS”) prin intermediul App Store. În special, Comisia a constatat că Apple a aplicat restricții dezvoltatorilor de aplicații, împiedicându-i să informeze utilizatorii iOS cu privire la serviciile alternative și mai ieftine de abonamente muzicale disponibile în afara aplicației (“dispoziții anti-conducere”). Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele antitrust ale UE, se arată într-un comunicat dat publicității luni de Comisia Europeană.

Apple este în prezent singurul furnizor al unui App Store în care dezvoltatorii își pot distribui aplicațiile către utilizatorii iOS din Spațiul Economic European (“SEE”). Apple controlează fiecare aspect al experienței utilizatorilor iOS și stabilește termenii și condițiile pe care dezvoltatorii trebuie să le respecte pentru a fi prezenți în App Store și pentru a putea ajunge la utilizatorii iOS din SEE, precizează sursa citată.

„Ancheta Comisiei a constatat că Apple interzice dezvoltatorilor de aplicații de streaming de muzică să informeze pe deplin utilizatorii iOS cu privire la serviciile alternative și mai ieftine de abonament la muzică disponibile în afara aplicației și să furnizeze instrucțiuni privind modalitatea de abonare la astfel de oferte. În special, dispozițiile anti-direcționare interzic dezvoltatorilor de aplicații:

  • să informeze utilizatorii iOS în cadrul aplicațiilor lor cu privire la prețurile ofertelor de abonament disponibile pe internet în afara aplicației.
  • să informeze utilizatorii de iOS în cadrul aplicațiilor lor cu privire la diferențele de preț dintre abonamentele din aplicație vândute prin mecanismul de achiziție în aplicație al Apple și cele disponibile pe internet.
  • să includă în aplicațiile lor link-uri care să conducă utilizatorii de iOS către site-ul web al dezvoltatorului aplicației, de pe care pot fi cumpărate abonamente alternative. De asemenea, dezvoltatorii de aplicații au fost împiedicați să își contacteze proprii utilizatori nou-achiziționați, de exemplu prin e-mail, pentru a-i informa cu privire la opțiunile alternative de tarifare după ce aceștia își creează un cont.”

Decizia de luni concluzionează că dispozițiile anti-virare ale Apple constituie condiții comerciale neloiale, încălcând articolul 102 litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (“TFUE”). Aceste dispoziții antidirecționare nu sunt nici necesare, nici proporționale pentru protejarea intereselor comerciale ale Apple în legătură cu App Store pe dispozitivele mobile inteligente ale Apple și afectează în mod negativ interesele utilizatorilor iOS, care nu pot lua decizii informate și eficiente cu privire la locul și modul de achiziționare a abonamentelor de streaming de muzică pentru utilizarea pe dispozitivul lor, susține Comisia Europeană.

„Comportamentul Apple, care a durat aproape zece ani, ar fi putut determina mulți utilizatori de iOS să plătească prețuri semnificativ mai mari pentru abonamentele de streaming muzical din cauza comisionului ridicat impus de Apple dezvoltatorilor și transferat consumatorilor sub forma unor prețuri mai mari ale abonamentelor pentru același serviciu în Apple App Store. Mai mult, dispozițiile anti-putere ale Apple au condus la prejudicii nemonetare sub forma unei experiențe de utilizare degradate: utilizatorii iOS fie au fost nevoiți să se angajeze într-o căutare greoaie înainte de a ajunge la oferte relevante în afara aplicației, fie nu s-au abonat niciodată la niciun serviciu pentru că nu l-au găsit pe cel potrivit pe cont propriu”, mai precizează sursa citată.

Sursa foto: Unsplash / Thai Nguyen

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *