Comisia Europeană aprobă schema românească de ajutor de 500 de milioane de euro pentru HoReCa

Carmen Radu apr. 15, 2021 0 comentarii
Comisia Europeana

Comisia Europeană a anunțat joi că a aprobat schema românească de ajutor pentru sectorul HoReCa în valoare de 500 de milioane de euro, care va sprijini companiile active în turism, cazare și servicii alimentare, precum și agențiile de turism afectate de pandemia de coronavirus.

Sprijinul public, care va lua forma subvențiilor directe, va acoperi până la 20% din pierderile de venituri (sau, pentru anumite agenții de turism care aplică un regim special, volumul facturilor emise pentru serviciile turistice, inclusiv marja) suferite de către beneficiar în perioada 1 ianuarie – 21 decembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.

Măsura dorește să îi ajute pe beneficiari să abordeze nevoile de lichiditate și să își continue activitățile în timpul și după pandemie. Comisia Europeană a constatat că schema românească este în conformitate cu condițiile stabilite în cadrul temporar privind ajutorul de stat. Mai precis, sprijinul nu va depăși 1,8 milioane de euro per beneficiar, astfel cum este prevăzut în cadrul temporar și ajutorul va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2021. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată și proporțională astfel încât să remedieze probleme grave din economia unui stat membru. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura conform normelor UE privind ajutoarele de stat.

Cum vor fi alocate ajutoarele pentru HoReCa

Ministerul Economiei a publicat miercuri procedura de acordare a ajutoarelor pentru afacerile din sectorul HoReCa afectate de pandemie. Bugetul total se ridică la 500 de milioane de euro, urmând să beneficieze circa 73.200 de firme. Schema va fi derulată până la 31 decembrie 2021, iar banii vor intra în conturile firmelor până la 30 iunie 2022.

Citește aici proiectul complet.

Foto: Comisia Europeană / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.