Compania franceză EDF trebuie să verifice 200 de suduri de ţevi la cele 56 de reactoare ale sale, după descoperirea unor fisuri noi

Redacția mart. 12, 2023 0 comentarii
Centrală nucleară EDF

Autoritatea de reglementare din Franţa cere EDF să verifice 200 de suduri de ţevi la cele 56 de reactoare ale sale, după descoperirea unor trei fisuri noi în această săptămână, transmite Reuters.

Pe lângă o fisură majoră legată de coroziune la reactorul Penly 1 din Normandia, dezvăluit marţi, pe care autoritatea de reglementare ASN a atribuit-o sudării defectuoase, alte două fisuri la reactorul Penly 2 al EDF şi la reactorul Cattenom 3 din Moselle, au fost dezvăluite joi.

Un purtător de cuvânt al EDF a refuzat să comenteze criticile ASN, dar a spus că cele două fisuri mai noi au fost determinate de ”oboseala termică”, care se întâmplă atunci când apa foarte fierbinte şi cea rece se întâlnesc în interiorul conductelor, ceea ce face ca oţelul să se dilate, să se contracte şi să devină mai fragil în timp.

EDF inspectează regulat conductele prin ultrasunete pentru acest fenomen, în timpul întreţinerii, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Cele mai recente defecte şi controlul Autorității de reglementare vin în momentul în care Franţa şi Marea Britanie au anunţat vineri un nou parteneriat energetic pentru a consolida cooperarea în domeniul energiei nucleare, inclusiv construcţia de centrale electrice, inovaţie şi siguranţă.

Nici preşedintele francez Emmanuel Macron, nici prim-ministrul britanic Rishi Sunak nu au menţionat ultimele probleme ale operatorului nuclear, după un summit bilateral.

”Ne ajutaţi să ne asigurăm aprovizionarea cu energie nucleară datorită muncii incredibile a EDF”, a spus Sunak lui Macron.

EDF construieşte o nouă centrală nucleară în Marea Britanie, Sizewell C, care a depășit deja costurile şi are întârzieri în construcţie.

O a doua fabrică, Hinkley Point C, este, de asemenea, în lucru. Penly 2 şi Cattenom 3 ale companiei EDF din Franţa fac parte dintr-un grup de 16 reactoare marcate de EDF ca fiind susceptibile la fisuri cauzate de coroziune, din cauza unui defect de proiectare, şi care au prioritate pentru verificări în planul său de inspecţie şi întreţinere.

Acest plan este acum actualizat pentru a include verificarea suplimentară a 200 de suduri şi va fi publicat ”în zilele următoare”, a spus EDF.

 

foto: EDF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *