Companie de consultanță în domeniul imobiliar: Piața investițiilor din România a ajuns la 518 milioane de euro în prima jumătate a anului, depășind volumele din perioada ante-pandemie

Redacția aug. 3, 2022 1 comentarii
Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte

Piața investițiilor din România a înregistrat creșteri în primul semestru (S1) al acestui an, până la valoarea de 518 milioane de euro, de la 360 mil. euro a perioadei similare de anul trecut, arată datele Crosspoint Real Estate, companie de consultanță în domeniul imobiliar.

De altfel, volumul investițiilor a crescut și comparativ cu anii anteriori, chiar și cu cei care au precedat criza COVID-19 – în perioada 2018-2021 acesta a înregistrat valori între 320 si 430 de milioane euro în primul semestru.

La nivel european, piața de investiții este într-un moment de expectativă, inflația și volatilitatea prețurilor pentru materiale de construcții generând incertitudine, iar o parte din jucătorii implicați amână deciziile de achizție în lipsa predictibilității, potrivit ultimului raport al Savills, asociatul internațional al Crosspoint Real Estate în România. “În Europa, cererea este în continuare constantă pentru produsele prime – cele de o calitate foarte bună, care asigură venituri constante pe termen lung – vedem prudență în analiza produselor value-add și, cel mai probabil, vom asista la o scădere a volumelor de investiții per total în 2022 vs 2021, dar și o încetinire a comprimării randamentelor, coroborat cu creșterea dobânzilor la finanțări”, spune Bogdan Gubandru, Head of Investment, Crosspoint Real Estate.

Conform cercetărilor departamentului de Research al Crosspoint Real Estate, piata locală a generat un volum de tranzacții în S1 în crestere, față de perioda similară a anului trecut – 518 mil. euro vs 360 mil. Euro, iar sectoarele cele mai performante sunt reprezentate de retail și office. “În ceea ce privește tranzacțiile aflate în derulare – dacă acestea vor fi închise în cursul acestui an – România anunță un S2 bun, similar cu S2 2021. Premisele sunt optimistite, având în vedere cifrele analizate în anii trecuți, iar cel mai bun exemplu este că volumul investițiilor a rămas relativ constant chiar și în anii crizei sanitare”, completează Ilinca Timofte, Head of Research, Crosspoint Real Estate.

Atractivitatea randamentelor ridicate, în comparație cu regiunea, rămâne un factor determinant pentru investitori, care văd în aceste produse un refugiu în fața inflației.

“Prudența este cuvântul de ordine, atât în rândul cumpărătorilor, cât și în rândul vânzătorilor, în așteptarea cristalizării tendințelor ce vor defini piata investițională, în perioada următoare”, adaugă Gubandru.

Ultima tranzacție asistată de Crosspoint Real Estate este cea prin care Transilvania Construcții a achiziționat portofoliul de proprietăți logistice de la SIF Imobiliare PLC. Valoarea totală a tranzacției este de aproximativ 15 milioane de euro și este una dintre cele mai importante tranzacții imobiliare din sectorul industrial din acest an.

Crosspoint Real Estate oferă atât servicii de tranzacționare și consultanță pentru domeniul imobiliar, dar și soluții financiare necesare marilor investitori și este asociatul internațional Savills în România.

 

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *